Ce se întâmplă dacă ganglionii își măresc dimensiunile
Your browser doesn't support HTML5 video.
La copii se văd, dar la adult nu este bine să fie depistați în timpul unei ecografii.
”Să fie sub un centimetru, cel puțin la nivel abdominal, și foarte rar se văd, mai ales la adult. La copii se mai văd și în cazuri normale, dar la adult este bine să nu-i vedem în burtică”, a precizat Irina Ignătescu, medic specialist radiologie.
Dacă specialistul nu-i vizualizează în timpul unei ecografii de abdomen înseamnă că sunt normali. Toți acești ganglioni își pot mări dimensiunile, în aceste cazuri vorbim de adenopatie.
”Când sunt benigni, ei apar într-o infecție de orice natură, atunci sunt ovoizi, sunt foarte bine delimitați, vascularizația este centrală”, a mai explicat medicul.
Dacă palpați un ganglion, mergeți fără frică la ecografie. Orice infecție, orice inflamație poate să le mărească dimensiunile. Chiar dacă sunt măriți în volum, medicul poate să facă diferența între cei reactivi la o infecție și cei oncologici. â
Spre exemplu, dacă există un proces tumoral, ganglionii din vecinătate nu mai sunt ovali, ci devin rotunzi. Nu mai au un contur regulat, se schimbă și vascularizația din interiorul lor. Poate sunt date medicale, dar acesta este motivul pentru care la orice ecografie se verifică în mod corect și formațiunile ganglionare din vecinătate. Spre exemplu, la o ecografie de sân ar fi o greșală dacă nu vi se vizualizează și axila.