Modifica setarile cookie
Toate categoriile

CSID. Arsurile solare, un pericol pe termen lung. Cum pot să ne afecteze întreaga viață

Your browser doesn't support HTML5 video.

CSID. Copiii captează și rețin cele mai multe raze ultraviolete. Pielea lor este mult mai subțire și se apără mai slab. Din păcate, arsurile solare apărute la vârste extrem de tinere, sunt reținute de piele toată viața.

Pe locul lor pot să apară leziuni periculoase și după 30 de ani. Copiii au trei caracteristici ale pieli, care îi diferenţiază de adulţi.

Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: ”Ard mai repde, strica mai repede echilibrul celular, dezvolta mai repede complicatile arsurii solare.” Arsura solară, produsă în copilărie, va fi reţinută de piele toată viaţa. De ce?

Dorina Giurcaneanu: ”Copiii au celulele încă în formare, încă în dezvoltare şi arsura solară, deformările celulare cu cât se produc mai devrem se manifestă mai timpuriu.”

Dacă un copil suferă o arsură solară, reţineri zona, şi i-o arătaţi dermatologului la fiecare control anual.

Citește și
CSID. Efectele post-Covid la care sunt predispuși tinerii, chiar și după infecții ușoare
CSID. Efectele post-Covid la care sunt predispuși tinerii, chiar și după infecții ușoare

Copiii, indiferent de vârstă, nu ar trebui expuşi între orele 11 şi 16. În acest interval orar, cantitatea de ultraviolete e cea mai mare. Scade apoi după ora 16, când soarele emite preponderent radiaţie infraroşie, care nu e periculoasă pentru piele.

La vârsta adultă, cel mai bine observaţi cum s-a deteriorat pielea, ca urmare a expunerii la ultraviolete, cu ajutorul unei camere cu infraroşu. Astfel puteţi vizualiza şi conştientiza posibilele pericole înainte că expunerea la soare să devină cronica.

Amalia Anghel, medic primar dermatolog: ”Expunerea cronică la soare pe aceste zone care înseamnă fața, dosul mâinilor, braţe, din păcate acolo putem să producem leziuni.”

Ultra-violetele emise de soare au capacitatea să ajungă până în nucleul celulelor pielii. Şi să îl modifice. Modificările nucleului înseamnă începutul unui proces malign.

Copiii, asemenea adulţilor, au nevoie de control la medicul dermatolog înainte de vară, dar și după.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult