Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Copiii pot surzi din cauza răcelilor netratate. Când se scot amigdalele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Apă cu bicarbonat şi nu pastile mentolate. Aceste e tratamentul corect c

Suntem în sezonul amigdalitelor, infecţii însoţite invariabil de durere la nivelul gâtului. Dar, pe cât de neplăcută este senzaţia, pe atât de utile pentru organism sunt cele două componente ale sistemului imunitar. De altfel, cei mai mulţi pediatri nu recomandă îndepărtarea amigdalelor în cazul celor mici. Cu câteva excepţii clare.

Răcelile banale, repetate în timpul copilăriei, produc invariabil secreţii pline de microbi care circulă. Când copilul doarme, aceste secreţii purulente se adună în ureche şi copii risca să ajungă să nu mai audă.

În interiorul gâtului, există un inel format din amigdale şi vegetaţii adenoide, aşa-numiţii polipi. Odată ce intră microbi în această zonă începe lupta sistemului imunitar. Din luptă, rezultă secreţii purulente. Urechea comunica cu partea din spate a nasului numită rino-faringe. E greu să vă imaginaţi, dar la 7 centimetri de nări, în craniu, există un loc generos… plin cu aer. Din acest loc, pleacă două canale de comunicare cu urechile. La copil, acestea sunt orizontate şi scurte. Cu alte cuvinte, anatomia locală e propice infecţiilor care migrează uşor.

Amigdalita a făcut oricine. Cele mai multe infecţii sunt virale şi trec, în câteva zile, cu anti-inflamatoare. În această perioadă e utilă igienizarea gâtului cu apă călduţă şi bicarbonat. Amigdalele fac parte în sistemul imunitar. Când însă vi se recomandă operaţia?

Citește și
copil
Urmarile dramatice ale unui caz de malpraxis din M. Britanie. Un baietel de 3 ani a ramas fara picioare din cauza septicemiei

Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL: Apneea în somn, respiraţia zgomotoasă şi lipsa de aer a a acelui copil determina un  somn agitat. E o indicaţie simplă de scos amigdalele.”

Aceasta deoarece amigdalele sunt, genetic, de dimensiuni prea mari. Pe de altă parte, infecţiile severe repetate, mai mult de 3 într-un an, care necesită antibiotic, dau indicaţia clară pentru operaţie. Intervenţia chirurgicală cu radio-frecventa se impune dacă aceste două mici componente ale sistemului imunitar sunt atrofiate. Adică simţiţi permanent iritaţie la nivelul gâtului.  

A patra situaţie se referă la formaţiunile care prezintă şanţuri. În acestea se adună resturi alimentare, care intră în putrefacţie şi miros urât. Pentru că vorbim de structuri bine vascularizate, intervenţiile au nevoie de o zi de spitalizare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult