Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este tiroidita autoimună, o boală des întâlnită în România. Cum se manifestă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tiroidita autoimună este o boală des întâlnită în România. Practic, sistemul imuntar se luptă aberant cu glanda.

Boala e asociată și cu infertilitatea, dar și cu anemia prin carență de vitamina B. Găsim aceleași principii în toate cele 3 boli. Tiroidita autoimună e una din bolile cu frecvență mare în România. Boala auto-imună nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu ajutorul medicului endocrinolog.

Tiroidita autoimună înseamnă că sistemul imunitar acționează împotriva tiroidei. Celulele tiroidei seamănă cu cele din ovar. Așadar, o femeie cu o tiroidită autoimună poate avea probleme cu fertilitatea.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: „Este bine sa meargă la un medic specilizat pentru că doar dozarea de FSH și LH care apare normal nu înseamnă că mai există ovulație, ovarele nu mai pot să producă un ovocit matur”.

Ovocitul este celula reproducătoare feminină. Doar ovocitul matur poate fi fertilizat. Chiar dacă luați hormoni tiroidieni și aveți o viață perfect normală, țineți cont de ceea ce vă spun statisticile. Fertilitatea scade dacă tiroida suferă. Cu atât mai mult, dacă trece și timpul.

Citește și
Ce trebuie să audă un copil pentru a-și dezvolta încrederea în sine. ”Părintele trebuie să fie alături”
Ce vrea să audă un copil pentru a-și dezvolta încrederea în sine. ”Părintele trebuie să fie alături”

Tiroidita autoimună poate determina carență de vitamina B12. Frecvent, deficit de B12 se constată prin mecanisme imunologice.

Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog: „Acești anticorpi care sunt sintetizați în tiroidita autoimună pot să determine deficit de absorbție la nivel intestinal”.

Dacă tiroidita este cauza deficitului de vitamin B12, medicul hematolog va colabora cu cel endocrinolog. Vitamina B12 intra în circulație și sintetizează așa numiții acizi nucleici, necesari tuturor celulelor. În cazul deficitul, apar amețeli și deficit de forță musculară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult