Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este tehnica de fertilizare asistată și cum funcționează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aveţi peste 35 de ani şi sarcina nu apare în şase luni? Nu aşteptaţi să treacă timpul fără un diagnostic. Timpul contează cel mai mult atât în obţinerea sarcinii pe cale naturală, cât şi prin tehnici de fertilizare asistate.

La ora actuală, materialul genetic feminin poate fi colectat şi fără stimulare hormonală. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: „Rezerva ovariană presupune o cantitate cu care ne naştem de foliculi ovarieni, care în fiecare lună determină eliberarea unui ovocit și ne facem pregătite să obţinem o sarcină. Dacă nu apare sarcina, apare menstruația”.

Toate celule reproducătoare feminine sunt formate din viaţa intrauterină. În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numită folicul, dezvoltă un singur ovocit matur, celula reproducătoare feminină. Lunar, o singură celulă reproducătoare feminină este eliberată și poate fi fertilizată.

După 35 de ani, ovocitele îmbătrânesc accelerat. Nu doar rămân puţine în ovare, ci au calitate slabă, adică au şanse mici să formeze un embrion normal genetic. De aceea, dacă nu aveţi un copil până la această vârstă, e posibil să opriţi timpul în loc pentru aceste celule prin extragerea lor din ovar şi prin congelare. Se poate extrage câte un sigur ovocit, în fiecare lună, fără medicaţie.

Andreas Vythoulkas, medic specialist tratamentul infertilităţii: „Extragem ovocitele pe ciclu natural. Dezavantajul e că nu putem să scoatem aşa de multe odată cum scoatem cu stimulare, dar e material genetic viabil. Este o puncţie ovariană, o procedură care durează două minute. Extragem ovocitul pe care îl congelăm”.

Citește și
csid
CSID. Cum apare și cum se evaluează durerea în sân. Explicația medicilor

La o singură recoltare însă pot fi scoase mai multe ovocite, cu ajutorul medicaţiei de stimulare ovariană. Ovocitele se dezvoltă în cavităţi pline cu lichid, numite foliculi. Aceştia se văd la ecografie. Ce face medicaţia numită stimulare ovariană?

Andreas Vythoulkas, medic specialist tratamentul infertilităţii: „Multe paciente consideră că cu tratamentele de stimulare ovariană scoatem cât vrem noi. Nu e aşa. Noi, cu tratamentele de stimulare ce facem? În prima zi de menstruaţie pleacă pe drum un număr de foliculi. Dacă pornim pe drum 10 foliculi, organismul are capacitate ca doar unul să ajungă la maturitate. Ceilalți se pierd. Ceilalţi nouă. Noi, cu tratament de stimulare îi hrănim pe toţi”.

Celule reproducătoare feminine, odată congelate, pot fi folosite pentru o sarcină ulterioară. În obținerea unei sarcini, contează ca materialul genetic, adică ovocitele, să fie cât mai tinere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult