Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de periculos poate fi dacă nu ne facem analizele uzuale anual

Your browser doesn't support HTML5 video.

Glicemia 300 nu apare peste noapte. Dacă descoperiţi o astfel de valore ridicată, sunt şanse să fi "uitat" de analize în ultimii cinci ani.

Şi nu este o glumă! Ba chiar, medicii specialişti în diabet şi nutriţie spun că reprezintă cea mai frecventă situaţie printre pacienţi.

”Diabetul e o boală metabolică care nu doare ca şi colesterol, când ne doare? Când facem infarctul la fel e şi diabetul decoperin glicemii mari, pacienţi cu peste 400”, explică Catrinel Macovei medic primar diabet.

Sau, mai rău, pacienţii vin la medic abia când au o rană la picior care nu se mai vindecă. Care au deja complicaţii renale sau oftalmologice. Sau boala parodontală avansată. Adică se mişcă dinții.

”S-a întâmplat, au fost cazuri când pacientul cu og licemie mare de 200-30 se simte foarte bine. Cel mai clar se vede tot la dinţi”, explică Ionuț Leahu, medic dentist.

Citește și
csid
Stresul poate provoca diabet. Cum putem evita riscul apariției acestei boli

De ce sperie medicii o glicemie de peste 200?

”Nu ştim câţi ani de evoluţie se ascund în fața glicemiei mari, prezintă complicații, posbil nevoie de insulină? În spate pot fi şi peste 5 ani de evoluţie”, explică Catrinel Macovei medic primar diabet.

Care se pot traduce cu pagube iremediabile, în special la nivelul vaselor de sânge. Diabetul este o boală care are complicaţii cardio-vasculare uriaşe.

Analizele uzuale de sânge se pot face anul prin medicul de familie. Le decontează Casa de Asigurări. Între aceste există sigur determinarea glicemiei. Aşa că mergeţi anual la analize. O glicemie peste 100 înseamnă plan de tratament, dar nu cu medicamente. Glicemia descreşte cu mişcare zilnică şi cu regim alimentar. În plus, medical va explica ce să nu faceţi seara.

Spre exemplu, să nu mâncaţi dulciuri ori fructe: ”sunt pacienţi care cred că fuctele sunt în regulă. În orice cantităţi mari pot să nu fie în regulă”, explică Catrinel Macovei medic primar diabet.

Zahărul rămâne în sânge peste noapte şi creşte astfel glicemia.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult