Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Acidoza metabolică, o condiţie periculoasă provocată de dietele doar cu proteine

Your browser doesn't support HTML5 video.

În două situaţii putem ajunge la acidoza metabolică - o condiţie extrem de periculoasă.

Odată, prin dezvoltarea diabetului, nedescoperit şi, implicit, necontrolat.

A doua posibilitate: aportul iraţional de proteine, de multe ori o practică în cadrul celebrelor diete cetonice sau keto.

Nu apelaţi la mese formate doar din proteine, chiar dacă slăbiţi rapid. Proteine înseamnă carne, ouă, brânzeturi. Veţi încerca să produceţi energie arzând grăsime corporală. Dar, din acest proces, rezultă aşa numiţii corpi cetonici în cantităţi uriaşe.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Aceşti corpi cetonici se acumulează în exces în corpul nostru, se elimină în urină, unde pot fi dozaţi, se elimină prin respiraţie şi apare aceste respiraţie cu miros de oţet sau de mere verzi".

Citește și
Furtună electrică în București
Furtună electrică în București. Cerul a fost brăzdat de sute de fulgere. GALERIE FOTO

Odată acumulaţi în cantităţi mari, se declanşează aşa-numita acidoza metabolică, o intoxicaţie gravă în tot organismul. Ulterior, apare colapsul. Aceste diete doar cu proteine nu sunt o joacă.

Aceeaşi situaţia, acidoza metabolică, o găsim în cazul diabeticilor netrataţi. Care încă nu ştiu că au diabet. Iniţial, boala nu dă semne clinice iniţial şi nu doare.

Catrinel Macovei, medic primar diabet şi nutritive: "De mutle ori descoperim glicemii mari, nu sunt aţi de îngrijorări că au glicemie de 300 -400 sau şi mai raus decopera diabetu lcu cumplicaiti – rana la picior dcare nuse vindeca, complicaţii renale sau oftalmologice?"

De ce nu se vindecă un diabetic, inclusiv după interveniţii minore?

Ionuţ Leahu Medic, medic implantolog: "Prin faptul că nu îşi ţin glicemia sub control există un produs chimic care se cheamă corp cetoni, e ca o toxină care intră în toate celulele corpului uman, inclusiv la nivel vindecării, celulele nu se mai vindecă, nu se mai vascularizează cum trebuie. Vascularizaţia periferică, la capăt de line, e afectată".

Spre exemplu, un diabetic netratat poat să decopere că are boala parondinta cu o evoluţie fulminantă. Şi să înţeleagă motivul abia când îşi face analizel uzuală şi descoperă o glicemie peste 126.

Glicemia trebuie luată o dată pe an.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult