Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum să-ți faci un buget pentru Black Friday 2024

Black Friday se apropie cu pași repezi. Este important să îți faci un plan înainte ca Black Friday să sosească.

Iată cum să-ți faci un buget pentru Black Friday 2024, dar și trucuri ca să îl respecți.

Cum să-ți planifici bugetul pentru Black Friday Nu aștepta Black Friday

În zilele noastre, retailerii nu mai așteaptă ziua de Black Friday pentru a începe reducerile. Multe oferte și reduceri sunt lansate pe parcursul lunii noiembrie, așa că profită de reducerile apărute devreme consultând cataloagele de cupoane și ofertele online înainte de Black Friday. Adesea, poți găsi prețuri comparabile cu cele de Black Friday sau Cyber Monday, fără stresul asociat cu încercarea de a comprima tot sezonul de cumpărături în doar câteva zile (sau chiar câteva ore).

Fă o listă

Orice ai face, nu te arunca în reducerile de Black Friday fără o listă! Asta se aplică atât pentru cumpărăturile fizice, cât și pentru cele online. Răsfoirea tuturor ofertelor tentante te poate ademeni să cumperi mai mult decât ai planificat, de aceea este esențial să începi aventura de Black Friday având un plan bine stabilit cu privire la ce ai de gând să achiziționezi și cât îți poți permite să cheltuiești. Amintește-ți că expresii precum "ultima șansă" sau "nu rata" nu sunt reale: este doar marketing! Pentru a evita cumpărăturile impulsive, fă-ți o listă din timp și respect-o. Contul tău bancar îți va mulțumi pentru că ai planificat și ai rămas fidel bugetului stabilit.

Compară prețurile 

Pentru achiziții mari, merită să faci cercetări. Verifică retailerii din apropierea ta, precum și platformele de cumpărături online, ținând cont de costul transportului. Unii retaileri oferă ajustarea prețului de Black Friday, ceea ce înseamnă că vor ajusta prețurile din magazin sau online pentru a se potrivi cu oferta altui comerciant. Așadar, dacă vezi un preț excelent pentru un produs pe care îl dorești: asigură-te că îl salvezi! Chiar dacă retailerul nu se află în apropierea ta, s-ar putea să poți profita de ofertă.

Citește și
magazin
Când începe Black Friday în 2024. O noutate în acest an va fi modalitatea de plată
Păstrează chitanțele

Mulți retaileri oferă o fereastră extinsă pentru returnări în perioada Black Friday sau în timpul sărbătorilor de iarnă. Această perioadă extinsă îți permite să cumperi un cadou cu câteva săptămâni înainte de a-l oferi, oferind totodată destinatarului opțiunea de a-l returna dacă dorește. Singura condiție este: trebuie să păstrezi chitanța! În mijlocul unui sezon aglomerat, poate fi ușor să pierzi documentele, așa că înainte de a începe cumpărăturile de Black Friday, alege un loc specific în care vei păstra chitanțele. De asemenea, asigură-te că verifici și detaliile fine. Unele achiziții online s-ar putea să nu fie eligibile pentru rambursarea taxelor de transport sau să necesite ca ambalajul original al produsului să rămână intact.

Utilizarea responsabilă a cardurilor de credit și alte metode de plată

Înainte de a face orice achiziție, mai ales de la un comerciant cu care nu ești familiarizat, fă câteva cercetări. Verifică recenziile online, asigură-te că site-ul are informații de contact valide și fii atent la orice detaliu în neregulă. Dacă oferta pare suspectă sau site-ul arată neprofesional, acționează cu prudență.

Ori de câte ori este posibil, folosește metode de plată sigure, cum ar fi cardurile de credit sau portofelele digitale (de exemplu, PayPal, Apple Pay sau Google Pay), care oferă protecție împotriva fraudei și posibilitatea de a contesta tranzacțiile neautorizate. Evită utilizarea cardurilor de debit sau a transferurilor bancare, deoarece acestea oferă mai puțină protecție.

Asigură-te întotdeauna că site-ul pe care faci cumpărături este securizat. Caută simbolul lacătului în bara de adrese și asigură-te că URL-ul începe cu „https://”. Acest lucru indică faptul că site-ul este criptat și mai sigur de utilizat. Evită să introduci informații personale sau de plată pe site-uri care nu prezintă aceste semne de securitate.

Dacă ești ținta unei fraude, contactează banca sau furnizorul cardului de credit imediat ce observi că ceva este în neregulă. Multe instituții financiare oferă suport clienților 24/7 și te pot ajuta să îți blochezi sau anulezi cardul pentru a preveni alte tranzacții neautorizate. În unele cazuri, vei putea, de asemenea, să contestezi tranzacțiile frauduloase și să îți recuperezi banii.

Monitorizează-ți îndeaproape extrasele de cont bancar și de card de credit pentru orice activitate suspectă. Chiar și după ce ai raportat frauda, escrocii pot încerca să îți folosească informațiile din nou în viitor. Dacă observi ceva neobișnuit, raportează imediat instituției financiare.

Cum să eviți cumpărăturile impulsive și să te concentrezi pe nevoile reale

Cumpărarea impulsivă este atunci când faci achiziții neplanificate fără a lua în considerare obiectivele și nevoile pe termen lung. De la decorațiuni pentru casă la articole de modă reduse, cumpărăturile impulsive îți pot goli rapid contul bancar și îți pot afecta obiectivele financiare pe termen lung.

Tentația este amplificată și de rețelele de socializare – 48% dintre utilizatorii de social media au făcut o achiziție impulsivă, conform unui sondaj Bankrate. Dintre aceștia, 68% au regretat ulterior achiziția făcută pe rețelele sociale.

În contextul actual al inflației ridicate, a ceda tentației cumpărăturilor impulsive poate avea efecte și mai grave asupra economiilor noastre decât de obicei. Cu toate acestea, există modalități prin care poți reduce acest comportament și te poți concentra pe obiective financiare pe termen lung.

Reflectează înainte de a cumpăra – aceasta poate fi o metodă eficientă de a economisi bani. Întrebări pe care ar trebui să ți le pui:

• Acest produs este o dorință sau o necesitate?

• Îmi permit acest lucru fără a sacrifica ceva mai important?

• Îmi va aduce acest lucru valoare și satisfacție pe termen lung?

Rămâi fidel unei liste de cumpărături - înainte de a merge la cumpărături sau de a naviga online, fă o listă cu articolele de care ai cu adevărat nevoie. O listă de cumpărături oferă un plan clar pentru cumpărăturile tale, reducând șansele de a ceda impulsurilor.

Aplică regula de 24 de ore - atunci când găsești ceva ce ești tentat să cumperi imediat, oferă-ți un timp de răgaz de 24 de ore. Scopul acestei reguli este de a crea un interval între impulsul inițial și achiziția efectivă, timp în care poți reconsidera dacă acea achiziție este cu adevărat necesară și în concordanță cu bugetul tău.

Ce produse merită investiția de Black Friday și ce ar trebui să eviți

Electronicele și aparatele mici de uz casnic tind să fie cele mai bune produse de achiziționat în perioada Black Friday. Retailerii de tehnologie își planifică reducerile și lansările de produse în jurul weekendului de shopping, așa că vei găsi prețuri mai mici decât media la televizoare, căști, tablete și laptopuri.

Bunurile pentru casă, cum ar fi blenderele, oalele sub presiune și alte electrocasnice mici sunt de asemenea la mare reducere în această perioadă. Pe de altă parte, mobila nu este o achiziție populară de Black Friday, așa că este puțin probabil să găsești o ofertă fantastică la o canapea sau o masă nouă.

În ceea ce privește îmbrăcămintea, aceasta poate fi redusă în timpul Black Friday, dar cele mai mari reduceri la haine apar de obicei după Crăciun și Anul Nou, așa că este mai inteligent să aștepți.

Sfaturi pentru a rămâne disciplinat în fața reducerilor de Black Friday

Pornește la drum informat

Înainte de a te arunca în frenezia cumpărăturilor de Black Friday, asigură-te că îți faci temele. Cercetează produsele pe care intenționezi să le cumperi pentru a avea o idee clară despre ceea ce cauți. Uneori, modelul aflat la reducere poate să nu fie exact cel la care te-ai gândit. Graba pentru „a economisi” te poate duce să achiziționezi din greșeală produsul greșit. Compară prețurile din diferite magazine sau site-uri web pentru a identifica cele mai bune oferte la produsele de calitate pe care le dorești. Fii atent la magazinele care încep să își promoveze ofertele de Black Friday. Pe măsură ce faci și verifici listele de cumpărături, caută cele mai bune oferte la acele produse și ține cont de alternative sau articole similare pe care le poți alege pentru a te încadra în buget.

Stabilește un buget și respectă-l

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a preveni cheltuielile excesive de Black Friday este să stabilești un buget cu mult timp înainte. Determină suma maximă pe care ești dispus să o cheltuiești și, mai important, respectă-o. Bugetul tău trebuie să fie realist, luând în considerare situația financiară și orice alte cheltuieli viitoare. Începe prin a-ți stabili prioritățile – lucrurile pe care vrei să le cumperi cel mai mult și optează să plătești cu numerar sau cu un card de debit pentru a preveni cheltuielile excesive. Menținerea în limitele bugetului este esențială pentru sănătatea ta financiară.

Profită de cumpărăturile online

Black Friday s-a mutat din ce în ce mai mult în sfera digitală, așa că profită de oportunitățile de cumpărături online. Începe să faci cumpărături online cât mai devreme posibil, când încep reducerile. Există multe aplicații care te ajută să urmărești și să compari prețuri, să găsești oferte excelente și să primești notificări despre reduceri. Utilizează aceste instrumente în avantajul tău. Ține minte că reducerile de Black Friday încep la ore diferite, atât în magazinele fizice, cât și online. Așadar, planifică-ți atent programul de cumpărături pentru a te asigura că ești la locul potrivit la momentul potrivit. De asemenea, multe magazine online oferă transport gratuit pentru o anumită sumă minimă de achiziție. Dacă valoarea totală este aproape de această limită, poate fi mai rentabil să păstrezi totalul mai mic și să plătești transportul separat.

Evită cumpărăturile impulsive

Entuziasmul combinat cu teama de a pierde o ofertă incredibilă poate duce ușor la cumpărături impulsive. Pentru a preveni acest lucru, o listă cu articolele de care ai cu adevărat nevoie sau pe care le dorești poate servi drept un puternic memento pentru a rămâne pe drumul corect. Întreabă-te dacă cumperi pentru o necesitate sau pentru o dorință. Dacă te simți tentat, îndepărtează-te de articol, respiră adânc și reflectează. Amintește-ți că nu trebuie să ai cele mai noi gadgeturi în fiecare an, mai ales dacă nu îți permiți. Rămâi la bugetul și planul tău de cumpărături prestabilit, sfătuiește techopedia.

Cumpără produse esențiale la reducere

În timp ce cauți oferte de Black Friday, nu uita să explorezi și reducerile la articolele esențiale de zi cu zi. Caută reduceri la produse de bază pentru gospodărie, cum ar fi detergenți, săpun de baie și hârtie igienică. Această abordare te poate ajuta să economisești bani la cheltuielile zilnice pe tot parcursul anului. Poți face același lucru cu hrana animalelor, nisipul pentru litiera pisicii sau prosoape de bucătărie.

Ca un ultim sfat pentru Black Friday, ia în considerare economisirea pe parcursul anului dacă ai în vizor o achiziție mare. Cheltuielile înțelepte și disciplinate astăzi pot duce la economii substanțiale mâine. Dacă vrei un nou televizor, pune bani deoparte pe parcursul anului, fă-ți un buget și research-ul, hotărește-te la un produs și stai cu ochii pe el până în Vinerea Neagră.

Strategii pentru a stabili o sumă fixă și realistă pentru cumpărăturile de Black Friday

Când vine vorba de Black Friday și reduceri masive, totul s-ar putea să ți se pare o „ofertă de neratat”. Adevărul este că nu vei economisi niciun ban dacă începi să cumperi lucruri de care nu ai nevoie. Așadar, atunci când îți faci strategia de Vinerea Neagră, gândește-te să pui pe listă lucruri absolut necesare, pe care oricum plănuiai să le cumperi și de care ai nevoie. Fie că vorbim despre un laptop, un nou telefon sau produse pentru casă pe care le folosești constant și vrei să economisești la cumpărarea lor, lista este primul lucru de care să pornești și de care să te ții cu dinții în perioada reducerilor masive.

Cercetează


Găsește produsul pe care dorești să-l cumperi și apoi compară prețurile pentru a găsi cea mai ieftină ofertă. Poți să cauți magazine noi de la care nu ai cumpărat anterior pentru a avea șansa de a obține prețuri mai mici.

Uneori, brandurile sunt dornice să atragă clienți noi, iar tu ai putea obține un discount suplimentar doar pentru că ești un client nou online. Aici este vorba despre articole comune pe care mulți retailer le vând.

Folosește un tracker de prețuri


Prețurile scad cu adevărat de Black Friday? Dacă vrei să verifici istoricul prețului unui produs, site-uri web de verificare a prețurilor precum pot ajuta. Fie că le folosești online sau le instalezi ca extensii în Chrome sau Firefox, aceste instrumente sunt foarte utile ca să îți dai seama dacă într-adevăr economisești sau nu.

Cu aceste site-uri, poți introduce URL-ul unui produs pe care vrei să-l cumperi și vei afla unde este vândut și la ce preț. De asemenea, îți semnalează oferte, deoarece monitorizează prețurile pe parcursul anului.

Configurează conturi online din timp


Site-urile ar putea să se miște foarte încet datorită creșterii așteptate a cumpărăturilor online în acest an. Economisește timp configurând un cont online din timp și introducând detaliile tale de plată și livrare, astfel încât să poți cumpăra rapid odată ce ofertele sunt disponibile.

Pregătește-ți lista de dorințe


Salvează articole într-o listă de dorințe online, astfel încât articolele să fie gata pentru a fi adăugate direct în coșul tău de îndată ce intră la reducere. Pe site-uri care au posibilitatea de wishlist, lucrează la ea astfel încât lucrurile să decurgă mai rapid. Alte site-uri ar putea să îți păstreze produsele în coș pentru mult timp, așa că profită de acest lucru ca să fii sigur că prinzi produsele înainte ca stocul să fie terminat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult