Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răspunsul unei eleve, întrebată ce i-a picat la BAC: "Blaga și mai e cineva"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prima probă scrisă a Bacalaureatului vine cu o revelaţie cruntă pentru sistemul nostru de educaţie! Din 215.000 de copii, care au intrat în clasa întâi, acum 12 ani, 100.000 n-au mai ajuns la examenul maturităţii.

Au rămas corijenţi sau repetenţi, au abandonat studiile, ori au mers la o postliceală, pentru care n-aveau nevoie de diplomă.

La testul de luni, de la limba română, Arghezi, Blaga, Bacovia şi Barbu le-au dat bătăi de cap candidaţilor care nu s-au pregătit temeinic. Mulţi absolvenţi au fost prinşi cu fiţuici ascunse în mâneci, şi telefoane mobile, în buzunar.

Fiecare elev s-a pregătit de examen cum a ştiut mai bine.

Elevă: Sunt nişte inscripţii cu o floare de lotus. Reporter: După ce iei bacul mai faci încă unul? Elevă: Cu admis, da! Elev: Sunt superstiţios, e o cruciuliţă de la Ierusalim, primită de la mătuşa mea. Reporter: La ce oră te-ai trezit? Elev: Întâi la 3, după la 5, apoi la 6 când m-am apucat iar să citesc.

Citește și
bacalaureat
Reacțiile elevilor privind subiectele la BAC la Română: „Am scris la Bacovia că era dramaturg”

Cei care au încercat să se ascundă de trac... n-au prea avut succes.

Elev: A, mi-e somn. Şi nu-mi place lumina. Reporter: Te-ai culcat târziu? Elev: Nu. Reporter: Ce ai păţit? Elev: M-am trezit cu degetul umflat, dar e bine că scriu cu stânga. Reporter: Eşti stângaci? Elev: Da.

Din cei 136.000 de candidaţi înscrişi în această sesiune, aproape 20.000 sunt din promoţiile trecute. Ca să promoveze, trebuie să ia cel puţin 5 la fiecare materie, şi cel puţin 6 că medie generală.

Dacă nu reuşesc mai au şanse în bacalaureatul de toamnă. În afară de ce care sunt prinşi copiind, ei nu mai au dreptul să se înscrie la două sesiuni, după cea pe care au încercat să o fraudeze.

În sălile de examen nu pot fi introduse nici măcar foi albe. Aşa că, teoretic, fiecare absolvent a fost pe cont propriu.

Reporter: Ce repeţi? Elevă: O scrisoare pierdută. Reporter: Ştii pe de rost tot ce e acolo? Elev: Sunt destul de pregătit, scârţâi puţin la genul liric.

Şi exact asta s-a dat!

Părinte: Poezia Testament am învaţ-o azi noapte cu el, la ora 2.

Lipsa de surse de inspiraţie a diminuat şansele multora de a se strecura cumva pe lista celor admişi.

Reporter: Ce ţi-a picat? Elev: Fața, în principiu. Reporter: Ce ai scris? Elev: Nu am scris nimic, nu am apucat. Reporter: Ce notă crezi că o să iei? Elev: De trecere! Reporter: Ce ţi-a picat acolo? Elevă: Să scriem de Lucian Blaga şi... mai e cineva, dar, sincer... Reporter: Ce ai scris? Elev: Cam 200 de cuvinte, Bacovia. Reporter: Ai numărat cuvintele? Elev: Cam aşa ceva.

Să recapitulăm împreună o lecţie importantă despre cum sistemul de învăţământ şi-a furat singur căciula până în 2011, primul an cu bacalaureat supravegheat video. Procentele de promovare la bac s-au prăbuşit pur simplu de la 80 la sută în anul precedent la 45 la sută şi chiar 44 la sută în 2012.

Profesorul Ecaterina Andronescu a spus atunci că monitorizarea electronică a examenului ar fi o umilinţă la adresa profesorilor, suspectaţi că nu pot controla procesul,

În 2015, mai mulţi profesori din Bihor au fost acuzaţi că au ajutat peste 200 de elevi să copieze. Şi acum supraveghetorii risca să îşi încheie cariera didactică, dacă îi lasă pe liceeni să sufle, să îşi transmită răspunsurile pe ciorne ori să folosească telefoane sau tablete.

Pe care mai mulţi adolescenţi chiar au reuşit să le păstreze asupra lor. În Bucureşti, un mobil care a sunat în buzunarul elevului a anunţat, în cazul său, că bacalaureatul a fost ratat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult