Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum s-au mobilizat părinții să fraudeze Bacul pentru copiii lor. Pățania elevului dat de gol de un urs

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au început simultan mai multe anchete, în diferite centre de examen din țară. Există suspiciunea, după prima proba de Bacalaureat, că unii candidati au cunoscut subiectele înainte să ajungă la școală.  

În plus, acestea au ajuns integral în spațiul public, la scurt timp după ce au fost distribuite în clase. Ministrul Deca susține că acest lucru este imposibil tehnic, dar speră că problemele vor fi lămurite de imaginile surprinse de camerele video.

Pe dexonline, platformă care reunește definiții culese din mai multe dicționare, căutările unor cuvinte care apar în subiectele de Bacalaureat au început înainte de ora 6 dimineata, deși candidații au primit foile după 9.

Aproape 100 dintre căutările sintagmei „de bună seamă", pentru care trebuia găsit un sinonim, au fost înainte de 10. Ceea ce ridică suspiciunea că subiectele au fost aflate înainte chiar ca ele să ajungă la unii elevi.

Ministrul Educației a anunțat că nu crede că s-au furat subiectele, dar a decis totuși începerea unor anchete, care pot avea consecințe grave.

Citește și
Bacalaureat 2021. Subiectele la Limba și literatura română, publicate de ministerul Educației
Ce pică la Geografie la Bacalaureat 2023: subiecte și bareme la Geografie din anii trecuți

Ligia Deca: ”Înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedește că au făcut publice subiectele. Din punctul de vedere al posibilității de a scăpa subiectele în spațiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut, acest lucru nu este posibil”.

Și, în plus, a precizat că în baremul de corectare vor fi acceptate toate variantele de răspuns, cum ar fi ”desigur”, ”cu siguranță” și altele.

Există însă și alte dovezi despre posibile breșe: un mesaj postat pe un grup închis de WhatsApp, pentru un candidat aflat în timpul probei. Este un link spre o aplicație unde deja a început rezolvarea subiectelor, pe care cei aflați cu foaia în mână le-au pozat și le-au trimis cunoscuților.

Elev din Brașov, prins după ce la telefon a sunat un Ro-Alert despre prezența unui urs în zonă 

Există mai multe grupuri ale părinților, dedicate examenelor, unde accesul se face prin invitația unuia dintre membri. Pe un asemenea grup, la Evaluarea Națională, subiectele au fost postate la ora 10, adică la 45 de minute după ce elevii din săli le-au primit.

Informațiile despre posibile furturi au ajuns, evident, și la alți absolvenți, care au dat marți proba la matematică.

”-Ce senzație vă dă faptul că unii au fraudat?

-De ciudă!”.

Un elev din Brașov care încerca să copieze cu ajutorul telefonului a fost dat de gol de sistemul Ro-Alert. În timp ce scria, i-a sunat alarma că în zonă este un urs. Așa că a fost dat afară din examen. Era la a doua încercare.

Aceste suspiciuni pot fi lămurite, verificând ce s-a întâmplat în clase. Camerele video au apărut în sălile de examen acum 12 ani. Inițial a fost supravegere video. Apoi a fost activată monitorizarea audio și s-a decis ca fișierele să fie stocate o lună.

Acum, transmiterea subiectelor nu se mai face pe mail, ci printr-un sistem care trimite în centre parole la fiecare 5-10 minute. Cheile digitale deschid în final subiectele, care sunt multiplicate fără prezența supraveghetorilor și trimise în săli.

Între timp, membrii unei comisii de examen din Capitală sunt acuzați de exces de zel.

Părinte: ”A fost o elevă care a fost obligată să se descalțe pentru că a venit cu o pereche de încălțări cu inscripții din fabrică în engleză și a fost considerat că poate este o sursă de inspirație și a fost obligată să susțină examenul desculță”.

Tentativa de fraudare înseamnă eliminare și interdicția de a mai da Bacul timp de două sesiuni

Mai multor elevi le-au fost anulate lucrările deoarece supraveghetorii au considerat că au încercat să lase un semn, pentru ca tezele să fie recunoscute și favorizate la corectare.

Părinte: ”Examenul de Bacalaureat, "de"-ul din acel enunț trebuia scris pe primul rând, nu pe al doilea. Unde a fost scris pe al doilea, li s-au anulat lucrările”.

În acest context problematic, premierul anunță că profesorii își vor lua banii promiși în timpul grevei, dar vor trece și printr-o evaluare a performanței.

Marcel Ciolacu: ”Așteptăm de la specialiștii de la minister, echipele de lucru, să venim și cu criteriile de performanță, pentru a introduce pe lângă salarizarea corectă și justificată pe care o solicită dascălii, să aducem și criteriile și să implementăm reforma în sistemul de educație”.

Bacalaureatul continuă miercuri cu proba opțională. Reamintim că orice încercare de fraudă atrage eliminarea din sesiunea curentă și interdicția de a participa la următoarele două sesiuni de Bacalaureat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult