Contestații Bacalaureat 2022. Ce trebuie să faci dacă nu ești mulțumit de nota de la Bac
Nota pe care o iau la Bac poate să le schimbe viața în bine sau în rău celor care susțin examenul maturității. În funcție de aceasta pot să intre la facultate sau sunt obligați să își petreacă vara învățând pentru a susțne examenul în sesiunea de toamnă.
Mai mult, candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.
Din aceste motive, este important ca rezultatul final să îi mulțumească și să fie siguri că notarea a fost făcută corect.
Cei care au dubii în privința notei pe care au luat-o la examen au posibilitatea de a face contestație și a-și avea lucrarea recorectată de altă comisie de profesori.
Cum se depun contestatiile pentru Bacalaureat 2022 - procedura pas cu pasCandidații care nu sunt mulțumiți de primele rezultatele de la examenele de Bacalaureat 2022 pot depunde contestații pe 27 iunie, între orele 12:00-18:00 la unitatea de învățământ de care aparțin.
Pentru depunerea contestațiilor, candidații trebuie să completeză și semnează o cerere care conține și o declarație-tip în care își dau acordul ca nota de la contestației poate să scadă sau să crească.
Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanțiii legali ai acestora.
Cererea pentru contestații trebuie să conțină numele candidatuluii, CNP-ul, seria și numărul de buletin, școala absolvită, profilul și specializare.
Președintele comisiei de examen, împreună cu unul dintre vicepreședinți, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din școala respectivă primesc contestațiile pe baza unui process verbal și le înregistrează.
Cum se face recorectarea lucrărilor în cazul contestațiilorLucrările pentru care a fost făcută contestație ajung la o comisie formată din profesori evaluatori. Aceștia recorectează lucrările și acordă note, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise.
După corectarea lucrărilor, lucrările sunt sigilate vor fi deshise ulterior de către preşedintele comisiei de contestaţii. Acesta compară notele acordate după reevaluare cu notele primite la prima corectură.
În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă.
Reevaluarea se va face, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare.
Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii și reprezintă nota finală
Candidatul poate solicita să îşi vadă lucrarea sau lucrările numai după afişarea rezultatelor finale după contestaţii. Această solicitare nu poate conduce la modificarea notelor acordate lucrării sau lucrărilor.
Cum se calculează media la Bac 2022Media de BAC se va calcula după formula: (a+b+c)/3.
Prin urmare, dacă un elev a obtinut următoarele note la examenul național de bacalaureat:
• Limba Română – 8 • Matematică – 9,50 • Chimie 9,40
Media se va calcula astfel: (8+9,50+9,40)/3=8,96
În cazul în care candidații obțin media generala 5,99, media se va rotunji la 6,00.
Vezi mai jos formularul de cerere de contestație valabil la examenul de Bacalaureat 2021.