Bacalaureat 2020, proba la limba română. Examenul începe la ora 9:00
Galerie foto
Examenul național de Bacalaureat 2020 se va desfăşura în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat şi cu prevederile unui ordin de ministru, modificat în data de 21.05.2020.
Dintre cei 155.500 de absolvenți de liceu care s-au înscris la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2020, 32.000 sunt din seriile precedente.
Luni, 22 iunie, este programată prima probă scrisă, la limba şi literatura română, probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările.
Potrivit ordinului de ministru din data de 21 mai 2020, examenul se va desfășura în condiții speciale, iar elevii care au temperatură nu vor fi lăsați să intre în săli.
Astfel, în centrele de examen trebuie asigurate următoarele condiții:
- în fiecare sală, candidații sunt repartizați cu respectarea distanței de minimum 2 metri unul față de altul stânga/dreapta - față/spate;
- sălile sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video;
- accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30. Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.
- candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.
- elevii aflați în izolare, elevii confirmați pozitiv cu COVID-19 și cei cu diferite afecțiuni cronice care au un risc crescut de infecție și de a dezvolta complicații asociate infecției COVID-19 susțin probele examenului național de Bacalaureat 2020 într-o sesiune specială.
Bacalaureat 2020. Subiecte Bac 2020 română
Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii:
a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de MECTS;
b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;
c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea competenţelor prevăzute în aceste programe;
d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore.
Modele de subiecte la limba română pentru BAC 2020 au fost publicate pe site-ul edu.ro
Baremele de evaluare şi de notare se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional.
Citește și SUBIECTE Bacalaureat 2020 Română. Ce subiecte au primit elevii la limba română, în anii trecuți
Bacalaureat 2020. Stabilirea rezultatelor finale
După încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat şi după evaluarea şi notarea tuturor lucrărilor scrise, se comunică rezultatele finale pentru toţi candidaţii.
Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.
Nu se calculează media generală de Bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.
Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) au susţinut probele de evaluare a competenţelor b) au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea c) au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise
Bacalaureat 2020. Cum se depun contestațiile la Bac 2020
Potrivit ordinului citat, candidații care depun/transmit prin mijloace electronice contestații, completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice o declarație-tip în care menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației, poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia.
Comisia de examen informează candidații cu privire la modalitățile de transmitere electronică (adresa de email, pagina web etc.) prin afișare pe ușa fiecărei săli de examen.
Bacalaureat 2020. Rezultate BAC 2020, notele finale
Potrivit Ordinului menționat, publicat pe site-ul edu.ro, rezultatele examenului de Bacalaureat 2020 se fac publice prin afișare la avizier și postare pe pagina de internet a unității de învățământ.
Informațiile ce conțin datele de identificare a candidaților și rezultatele obținute de aceștia în cadrul examenului de bacalaureat național, care se afișează atât în format letric, la avizierul unităților de învățământ/centrelor de examen, cât și pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării, a inspectoratelor școlare și a unității de învățământ sunt următoarele: numele, inițiala/inițialele tatălui și prenumele candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, rezultatul/notele obținute la fiecare probă de examen susținută sau echivalată, media generală, rezultatul final: "reușit"/"respins"/"neprezentat"/"eliminat din examen.
Afișarea în format letric la avizierul unităților de învățământ-centre de examen a acestor informații se realizează pentru o perioadă de o lună de la data afișării.
Ștergerea de pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării, a inspectoratelor școlare și a unităților de învățământ a notelor absolvenților se realizează după împlinirea termenului de 2 ani de la data afișării.
Calendar Bacalaureat 2020Calendarul examenului de Bacalaureat 2020 este următorul:
3 – 10 iunie 2020 - Înscrierea candidaților 11 - 17 iunie 2020 - Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale 22 iunie 2020 - Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă 23 iunie 2020 - Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă 24 iunie 2020 - Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă 25 iunie 2020 - Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă 30 iunie 2020 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 30 iunie 2020 - Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16.00 – 20.00 1 iulie 2020 - Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8.00 –12.00 1 - 4 iulie 2020 - Rezolvarea contestațiilor 5 iulie 2020 - Afișarea rezultatelor finale