Mașinile cu volan pe dreapta, interzise în România. Au probleme mari la depășiri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vor fi interzise maşinile care provin din afara Uniunii Europene, iar măsura anticipează Brexitul, în condiţiile în care 90 la sută din aceste autoturisme vin de acolo. Ca să le poată înscrie, proprietarii vor fi obligaţi să le mute volanul.
Doi soţi din Buzău au murit în luna martie după ce le-a ieşit pe contrasens o maşină cu volan pe partea dreaptă - şi acesta a fost doar unul din numeroasele incidente produse de vehicule cu volan pe dreapta.
Ele sunt implicate în aproape 2 la sută din accidente, spun poliţiştii, şi de regulă sunt extrem de grave. Aşa că RAR va interzice omologarea lor.
George Dinică, director RAR: "Cea mai mare problemă apare la efectuarea manevrei de depăşire. Nu are vizibilitatea suficientă. Foarte multe maşini cu volanul pe partea dreaptă sunt implicate în accidente şi sunt de regulă vinovate."
Măsura va intra în vigoare în 2 luni şi va viza maşinile aduse în România din afara Uniunii Europene. Dacă ar fi interzise cele din spaţiul comunitar, am putea fi sancţionaţi de Comisia Europeană.
Registrul Auto Român spune că anticipează Brexitul de anul viitor. Asta pentru că majoritatea acestor maşini sunt din Marea Britanie. Aproape 45 de mii.
Din Irlanda vin 2 mii. În total, în România sunt peste 50 de mii de maşini cu volan pe dreapta.
De altfel, numărul maşinilor cu volan pe dreapta a crescut foarte mult. Dacă în 2015 erau aduse 5 mii pe an, în 2017 au fost 25 de mii.
Şoferii recunosc că există riscuri mari atunci când au volanul pe partea dreaptă, dar sunt atraşi de preţul mic al maşinii.
Șofer: "Este o problemă mare vizavi de depăşire şi de modul în care se asigură la schimbarea benzilor."
Șofer: "Cum Dumnezeu să virezi la stânga într-o intersecţie cu circulaţie intensă?"
Maşinile cu volan pe dreapta deja înmatriculate pot circula fără probleme. Însă dacă au nevoie de reomologare, de pildă, dacă îşi schimbă motorul, nu vor fi omologate până nu este mutat volanul pe stânga la un service acreditat. O astfel de intervenţie poate ajunge până la o mie de euro.