CEDO: România trebuie să achite despăgubiri de 15 mil. euro moştenitorilor imobilelor naţionalizate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Statul roman este obligat să plătească până la sfârşitul anului 15 milioane de euro în conturile a 103 moştenitori ai unor imobile naţionalizate şi vândute către chiriaşi. Sancţiunea vine după ce România a amânat în mod nejustificat despăgubirea acestor familii. Sunt șase sentinţe definitive pe care Guvernul va trebui să le pună în aplicare.
Preşedintele Asociației pentru Proprietate Privată Călin Ispravnic susţine că statul roman s-a angajat încă de acum 10 ani în faţa autorităţilor europene să modifice cadrul legislativ şi să propună un mecanism eficient de despăgubire a foștilor proprietari. Dar păcate acest lucru nu s-a întâmplat.
Aşa se face că în prezent sunt încă zeci de mii de dosare nerezolvate, iar în multe cazuri despăgubirile acordate sunt derizorii. Numai Primăria Municipiului București mai are, de pildă, 20.842 de notificări care trebuie rezolvate. În ritmul de până acum, susţine Calin Ispravnic, ar mai trece încă 17 ani până vor fi soluționate.
Sumele de despăgubire sunt calculate la valoarea de piață a imobilelor. În plus, în mai toate cazurile se adaugă şi 5000 de euro daune morale şi cheltuieli de judecată.
Dacă situația acestor proprietari s-ar fi rezolvat în țară, aceștia ar fi primit despăgubiri mult mai mici la nivelul grilelor și calculelor realizate de ANRP prin Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, în tranșe anuale, timp de 5 ani.
George Băeșu, președintele ANRP: „Numai în luna septembrie am dat vreo 700 de decizii de despăgubire. Asta înseamnă că procesul în România merge, Ritmul este cel dat de capacitatea noastră de funcționare, plățile pe care le-am făcut Guvernul României din 2014 încoace sunt la zi, tot ce emite ANRP că titlul de plată este plătit de Guvernul României și Ministerul de Finanțe în acel termen de șase luni. Adică probleme majore de funcționare sau de aplicare a legislației nu sunt.”
CEDO face aşadar dreptate, dar și la Strasbourg a durat enorm. După 17 ani de așteptare, unii proprietari au încetat din viață. Şi mai grav este că România se face de râs în fata întregii Europe. La 30 de ani de la Revoluție încă mai vorbim de imobile naţionalizate de statul comunist.