Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri SUA 2020. Când va fi anunțat rezultatul final. Cu ce întârziere ar putea fi aflat câștigătorul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Alegeri SUA 2020. Rezultatul final al alegerilor ar putea veni în următoarele zile sau chiar în câteva săptămâni.

Milioane de persoane au votat prin corespondență, ceea ce înseamnă că este foarte posibil ca rezultatul final al alegerilor să fie aflat cu întârziere, conform BBC.

Americanii au trei metode posibile pentru a-și oferi votul: prin poștă, prin vot în avans (care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de ziua alegerilor), sau prin prezența la urne în ziua votului.

Anul acesta, lupta pentru Casa Albă a avut loc în data de 3 noiembrie și s-a dat între candidatul republican Donald Trump, actualul președinte, și candidatul democrat Joe Biden, fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama.

CITEȘTE ȘI: Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite

Citește și
Ce se va întâmpla dacă Donald Trump va deveni președintele Statelor Unite. Profilul candidatului
Ce s-ar putea întâmpla dacă Donald Trump câștigă alegerile din SUA. Profilul candidatului
Când se află, în mod normal, rezultatul alegerilor din SUA  

În general, rezultatul alegerilor este dat în noaptea de după alegeri.

Secțiile de vot nu s-au închis la aceeași oră pe tot teritoriul Statelor Unite. Primele secții de vot s-au închis pe coasta de est, la ora locală 19:00 (2:00, a doua zi, ora României).

Ulterior începe numărarea voturilor, iar primele rezultate apar în presa internațională în momentul în care se consideră că unul dintre candidați are un avans suficient.

Cu toate acestea, în acest stadiu încă este vorba de predicții, nu de rezultate finale. Același lucru se întâmplă și în momentul în care apar primele rezultate la nivel național.

Pentru a câștiga, un candidat are nevoie de votul a 270 de electori din totalul de 538.

În anul 2016, primele informații privind victoria lui Donald Trump au apărut la ora locală 2:30 (9:30, ora României), după ce victoria din statul Wisconsin l-a adus la totalul de 270 de electori.

Cum ar putea amâna votul prin corespondență rezultatul alegerilor  

În trecut, votul prin poștă era restricționat, fiind permis doar pentru anumite persoane, cum ar fi bătrânii peste 65 de ani, persoanele bolnave sau care nu sunt în statul de care aparțin.

În 2016, aproximativ un sfert dintre voturi au fost trimise prin poștă.

Anul acesta, peste 100 de milioane de persoane au votat prin corespondență, dublu față de alegerile precedente. Acest lucru se datorează încercării de a preveni infectarea în masă cu Covid-19.

Una dintre principalele probleme în ceea ce privește votul prin corespondență este legată de faptul că serviciul poștal din Statele Unite, responsabil de livrarea voturilor, are probleme de buget, iar Donald Trump a blocat fondurile suplimentare.

Astfel, nu este sigur că serviciul poștal va reuși să se descurce cu volumul mare de lucru, ceea ce ar putea duce la întârzieri de livrare.

Cum se numără voturile prin corespondență  

Odată ce au ajuns, voturile prin corespondență necesită mai mult timp de numărare. Regulile privind numărarea acestor voturi variază de la stat la stat.

Majoritatea statelor vor include în numărătoarea finală doar buletinele de vot primite până la închiderea urnelor, în ziua votului.

Alte state, precum California, vor accepta voturile trimise până în ziua alegerilor, chiar dacă acesta sunt livrate săptămâni mai târziu.

De asemenea, întârzieri pot apărea din cauza faptului că majoritate state încep numărarea voturilor prin corespondență doar după închiderea urnelor. Puține state, printre care și Florida, încep numărarea cu câteva zile înainte.

În anul 2016, voturile au fost numărate în totalitate după o lună. Candidata democrată Hillary Clinton a câștigat mai multe voturi populare, dar Donald Trump deja câștigase suficiente voturi din partea electorilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult