Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite
Alegerile prezidențiale din Statele Unite au loc o dată la patru ani, în prima zi de marți din luna noiembrie, conform CNN.
Anul acesta, lupta pentru Casa Albă are loc în data de 3 noiembrie și se dă între candidatul republican Donald Trump, actualul președinte, și candidatul democrat Joe Biden, fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama.
Cum funcționează sistemul de vot din SUA și care sunt principalele partideZiua propriu-zisă a alegerilor este doar ultimul pas dintr-un proces electoral lung de aproximativ un an.
Primul pas sunt alegerile primare, în care statele aleg care va fi candidatul pentru fiecare partid politic.
Partidul Republican vs. Partidul DemocratÎn Statele Unite sunt două partide politice cu care majoritatea americanilor se identifică: Partidul Republican și Partidul Democrat.
Partidul Republican este considerat de dreapta, susținând poziții considerate conservatoare, precum privatizarea sistemului de sănătate, legi stricte pentru imigrație și taxe mai mici.
Partidul Democrat este de stânga și are o poziție considerată mai liberală, susținând politici precum taxe mai mari pentru cei bogați, controlul armelor, salariu minim pe economie mai mare sau protejarea mediului.
Majoritatea statelor au votat în general ori cu Partidul Democrat (state albastre), ori cu cel Republican (state roșii). În restul statelor, alegătorii au oscilat între cele două opțiuni în funcție de candidat.
Nominalizarea efectivă a celor doi candidațiÎn vara de dinaintea alegerilor, cele două partide țin evenimente de o săptămână, numite convenții, pentru a-și selecta în mod oficial candidatul nominalizat.
Fiecare stat trimite delegați la convenție, care acționează drept reprezentanți ai rezultatelor din alegerile primare. Candidatul care obține cele mai multe voturi din partea delegaților acceptă ulterior nominalizarea partidului. Chiar și președintele în funcție trebuie să fie nominalizat din nou de partidul său, în cazul în care nu a servit deja maximul de două mandate.
În momentul în care cei doi candidați au fost nominalizați, se trece la alegerile generale. Deși cei doi candidați se „atacă” unul pe celălalt în timpul campaniei, nu se întâlnesc decât în momentul dezbaterilor prezidențiale, care au loc cu o lună înainte de alegeri.
Ziua alegerilorCând vine momentul alegerilor propriu-zise, americanii au trei metode posibile pentru a-și oferi votul: prin poștă, prin vot în avans (care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de ziua alegerilor), sau prin prezența la urne în ziua votului.
Din cauza pandemiei de Covid-19, analiștii politici se așteaptă ca mai multe persoane să opteze pentru votul prin corespondență decât în alți ani.
Istoric, doar 50-60% dintre americanii cu drept de vot se și prezintă la urne, într-un fel sau altul.
CITEȘTE ȘI: Analiza BBC: cine sunt americanii care vor hotărî deznodământul alegerilor din 3 noiembrie
Ce este Colegiul ElectoralSistemul de vot din Statele Unite este diferit față de orice alt stat. Țara folosește un sistem de vot numit colegiu electoral, care oferă fiecărui stat un anumit număr de voturi, în funcție de numărul de reprezentanți din Congres.
Astfel, state precum California și Texas au mai multe voturi decât state precum Dakota de Nord și Dakota de Sud. Excepție face districtul Columbia, care are trei electori deși nu are niciun membru cu drept de vot în Congres.
În total, în Statele Unite sunt 538 de electori, iar un candidat are nevoie de votul a 270 dintre aceștia pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite.
Dacă un candidat obține cele mai multe voturi într-un stat, obține automat voturile electorale din acel stat.
Viitorul președinte al Statelor Unite își va prelua funcția în luna ianuarie.
Cine face parte din Colegiul ElectoralColegiul electoral nu este o clădire sau o instituție, ci este denumirea unui grup de persoane din fiecare stat care votează președintele Statelor Unite.
Fiecare partid își selectează propriul grup de electori. Apoi, fiecare stat împuternicește electorii care reprezintă candidatul care a primit cele mai multe voturi.
Criticii acestui sistem de vot consideră că nu este normal ca președintele să nu fie ales în funcție de numărul exact de voturi din partea populației, iar cei care consideră sistemul de vot unul potrivit spun că acesta asigură respectarea părerii cetățenilor din statele mai mici.
Cele șapte state care pot determina rezultatul alegerilor din 2020Statele care pot influența cu adevărat rezultatul alegerilor prezidențiale sunt statele cu cel mai mare număr de electori, sau statele ai căror cetățeni nu sunt tradițional nici democrați nici republicani, ci oscilează în funcție de candidatul din acel an. Astfel, în cadrul alegerilor din 2020 vor exista șapte state văzute drept „teren de bătaie” pentru candidații celor două partide: Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord, Georgia și Florida.
Analiștii politici consideră că aceste state vor decide învingătorul alegerilor prezidențiale de anul acesta. Cei doi candidați și-au concentrat atenția și banii pe alegătorii din aceste șapte state în campania electorală.