Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri prezidențiale 2019. Cum sunt desemnaţi şi câţi bani iau şefii secţiilor de votare

Your browser doesn't support HTML5 video.

În ţară, a început pregătirea celor peste 18.700 de secţii, care se vor deschide duminică la ora 7 dimineaţa.

În câteva mii de şcoli şi grădiniţe, durata cursurilor a fost redusă, s-a făcut rapid curăţenie şi au fost asamblate urnele şi cabinele.

Vineri seară şi sâmbătă, secţiile vor fi conectate la sistemul informatic naţional, care coordonează scrutinul. Odată aduse ștampilele, sacii cu buletine de vot şi listele de alegători, secţiile vor fi sigilate.

În unele şcoli, elevii au învăţat doar trei ore, în loc de 4 sau 5. Mulţi educatorii i-au anunţat pe părinţi că trebuie să-şi ia mai devreme copiii.

Decizia modificării programului a fost lăsată la latitudinea direcţiunii instituţiilor de învăţământ. După încheierea cursurilor, au început amenajările. S-au bătut cuie, s-au lipit indicatoare, s-au afişat liste cu arondarea pe străzi.

Citește și
vot detinuti
Alegeri Prezidențiale 2019. Câți deținuți vor vota în scrutinul de duminică

Pot fi şi 5 secţii de votare într-o singură şcoală, aşa că incinta trebuie curăţată rapid. 

În următoarele ore, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va instală în secţii cabluri, internet şi routere de care e nevoie pentru a integra sistemul informatic, în condiţii de maximă siguranţă.

Peste noapte, spaţiile vor fi sigilate. Sâmbătă se vor face schimbări, doar dacă preşedinţii comisiilor depistează nereguli. Există câteva secţii pregătite din start pentru fluxuri crescute de alegători. Aceasta a fost pusă la punct într-un mall. În primăvară, nimeni nu se aştepta la cozi. Au fost însă câteva sute de alegători din afara oraşului, care au întrerupt cumpărăturile ca să pună ştampila.

Aneta Popa, purtător de cuvânt Biroul Electoral: "Aşteptăm să vină urna, o vom pune între cabine şi mesele unde vor sta membrii biroului electoral".

Şefii comisiei au fost desemnaţi acum două-trei săptămâni, prin tragere la sorţi, dintr-o bază de date în care s-au înscris doritorii. Au primit, acum câteva luni, un fel de manual, din care au dat teste. Pentru prestaţia în această sesiune de vot vor primi sume fixe, indiferent câte ore lucrează.

Anamaria Revnic-Calugarita, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente (AEP): "Beneficiază pentru fiecare zi de activitate de o indemnizaţie de 190 de lei pe zi, nu mai mult de 5 zile pentru turul 1 şi nu mai mult de 3 zile pentru turul al doilea".

Pregătirile se vor încheia sâmbătă, la 8 seara, când în secţii vor fi obligatoriu ștampilele, registrele şi sacii cu buletine de vot. Cei din urmă vor fi preluaţi de la Monitorul Oficial de prefecturi, predaţi primăriilor şi apoi fiecărei comisii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult