Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coronavirus. Reguli speciale care trebuie respectate la alegerile locale din 2020

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că, spre deosebire de alte scrutine, la aceste alegeri locale 2020, cetăţenii trebuie să respecte reguli speciale, împotriva noului coronavirus.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii au semnat un ordin privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesare pentru a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral, ordin avizat de AEP.

"Acest ordin respectă fluxul şi circuitul normal într-o secţie de votare şi aduce ca situaţie concretă doar partea de măsuri sanitare stabilite de către legiuitor prin Legea 135. Regulile sunt aceleaşi. Accesul într-o secţie de votare va fi făcut pe la operatorul de calculator, identificarea se va efectua în acel sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal, cetăţeanul, alegătorul se va prezenta la preşedintele secţiei de voastre sau la membrul desemnat pentru operaţiunea de identificare şi semnare în lista electorală şi înmânarea documentelor de votare, buletine de vot, ştampilă. La părăsirea secţiei de votare cetăţeanului i se va înmâna actul de identitate şi va părăsi secţia de votare. Iar prin Legea 135, HG 577 şi HG privind starea de alertă şi acest ordin sunt stabilite regulile sanitare de urmat de la intrarea în centrul de votare pe circuitul până la secţia de votare la care alegătorul este arondat", a explicat Mituleţu-Buică, într-o declaraţie comună cu miniştrii Marcel Vela şi Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.

Alegeri 2020, reguli speciale. Ce se întâmplă când un alegător are temperatură mare

 

De asemenea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a prezentat câteva reguli speciale pentru ”situații deosebite” în ziua alegerilor locale din 2020. 

Citește și
urna mobila
Alegeri locale 2020. Cine poate solicita urna mobilă

El a explicat procedura care trebuie aplicată atunci când în secția de votare vine cineva cu o temperatură mai mare de 37 de grade Celsius.

”Va avea prioritate, va merge direct către o urnă și o cabină de vot dedicate din acel moment. Dacă până în acel moment nu a fost persoană febrilă sau cu simptome respiratorii, se alege una din urme, cea mai apropiată, și va deveni din acel moment și urnă, dar și cabină de vot dedicată. Acea cabină de vot dedicată este cabina de vot în care vor merge din acel moment doar cei care vin cu simptomatologie respiratorie sau care prezintă subfebrilități sau febră. Acolo se va dezinfecta după fiecare participare a fiecărui votant care prezintă astfel de simptome.” - a spus ministrul Tătaru.

Alegeri locale 2020. Cum poate fi folosită urna mobilă

 

O altă situație ”specială” descrisă de ministrul Sănătății a fost cel al folosirii urnei mobile. El a declarat că urna mobilă poate fi solicitată în anumite cazuri.

”Un alt moment este momentul urnei mobile. Această urnă mobilă va merge cu personal care va avea echipament, mască, mănuși și dezinfectant, și va merge întâi la cei care au solicitat urna mobilă, care au patologie non Covid, urmând, secundar, cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare pentru patologie Covid.”  -  declarat ministrul Nelu Tătaru.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult