Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Tu apari în acest videoclip?" sau „Seamănă cu tine!". Cum trebuie să reacționezi când primești un astfel de mesaj

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ați găsit în ultimele zile site-uri și pagini de internet cu oferte mult prea bune? Cel mai probabil sunt tentative de fraudă.

În ultimele luni, hackerii și-au dezvoltat capcanele digitale prin care fură date importante, chiar financiare, din telefoane și calculatoare.

Recent, rețelele sociale au fost invadate de mesajele înșelătoare: „Tu apari în acest videoclip?" sau „Seamănă cu tine!", care vă invitau să urmăriți un filmuleț. Mulți au înțeles că acestea sunt doar mesaje-capcană, iar acum hackerii au găsit noi metode pentru a încerca să vă fure datele.

„O mare companie își lansează criptomonedă. Fii printre primii care o achiziționează!" Este o tentativă de fraudă care se raspandește în aceste zile pe internet. Sunt practic pagini pe rețelele sociale, care se folosesc de imaginea unei vedete sau de numele unei firme cunoscute și vă invită să apăsați pe link-uri să cumpărați ceva ce, de fapt, nu există.

Cum îmi dau seama că această pagină este una falsă: în primul rând, data de creare este una recentă. Astfel de pagini apar încontinuu, așa că datele de lansare vor fi mereu recente. Apoi, profilul are un număr mic de urmăritori, iar textele sunt de obicei traduse din alte limbi, așa că sunt pline de greșeli gramaticale.

Citește și
”Seamănă cu tine!” și ”Apari în acest videoclip!”. Ce trebuie să faci dacă primești aceste mesaje în privat
”Seamănă cu tine!” și ”Apari în acest videoclip!”. Ce trebuie să faci dacă primești aceste mesaje în privat

S-ar putea să dați în acese zile și de site-uri care afișează reduceri irezistibile făcute de companii sau de supermarket-uri. În spatele lor sunt tot hackeri care au clonat site-urile oficiale și nu trebuie să le dați crezare. Folosite sunt și e-mailurile sau mesajele venite, aparent, de la instituții oficiale sau firme de curierat, care cer completarea unor formulare cu date personale.

Mihai Rotariu, Directoratul Național de Securitate Cibernetică: „În momentul în care nu suntem siguri sau avem o suspiciune, putem să punem mâna pe telefon, sau să încercăm un canal de comunicare alternativ - să vorbim cu expeditorul din spatele acelui mesaj, să vedem dacă într-adevăr el ne-a trimis acel mesaj, asta înainte de a accesa atașamente sau link-uri care apar în acele mail-uri."

Hackerii urmăresc să vă acceseze datele personale, ori să vă instaleze pe telefon sisteme prin care să intre în posesia datelor din aplicațiile bancare. Genul acesta de capcane vor apărea intodeauna, sub diferite forme.

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: „Cu siguranță nu se vor opri aici, vom vedea în continuare amenințări, și așa cum vedem acum, sunt din ce în ce mai bine optimizate."

Specialiștii recomandă să utilizați parole diferite pentru conturi, să nu oferiți nimănui datele cardului și să folosiți în permanență un antivirus. Dacă ați accesat un site sau un link capcană, trebuie să vă schimbați parolele și dacă observați activitate suspectă în aplicațiile bancare, discutați cu un reprezentant al băncii, care să vă spună ce este de făcut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult