Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ziua în care ar putea fi interzise mașinile în București. Cui îi aparține propunerea

Your browser doesn't support HTML5 video.

22 septembrie ar putea fi ziua fără maşini în Bucureşti. Inițiativa aparţine unui consilier al Primăriei Capitalei, care propune ca pentru 10 ore să circule în Bucureşti doar ambulanţele, poliţia, pompierii şi transportul în comun.

La nivel european, capitalele altor state au instituit de câţiva ani o zi fără maşini. Decizia finală ar putea fi luată joi de consiliul general, care va decide dacă traficul va fi restricţionat în tot oraşul sau doar în zona centrală.

Pentru prima, în cadrul săptămânii mobilităţii, data 22 septembie ar putea fi marcată oficial ca ziua fără maşini în Bucureşti. Concret, între orele 10 şi 18, nimeni nu ar mai are voie să circule prin capitală. Dacă nu respecă regula, vor fi amendaţi şi riscă să rămână fără permis.

Șofer: "E bună ideea. Poate chiar să închidă centrul sau în weekend să închidă anumită străzi."

Șofer: "E bine. Lăsăm mașinile, facem o pauză, după care începem din noua ctivitatea. Peste tot, nu facem excepție."

Citește și
Gabriela Firea
Primarul Capitalei anunţă că NU va introduce o taxă de mediu, deşi "s-ar cere"

Vor circula în regim normal vehiculele serviciilor publice: ambulanța, poliţia, pompierii, jandarmeria. Şi vor face excepţie de la această regulă, cu o singură condiţie, aceea de a nu circula cu mai mult de 30km/oră, transportul în comun, taxiurile, autocarele şi maşinile conduse de persoane care au un certificat de handicap.

Totodată şoferii ar putea primi, în situaţii excepţionale, un permis de circulaţie pe durata acelei zile. Vor fi obligaţi să facă o cerere la primărie care va fi analizată de o comisie.

Tudor Ionescu, consilier Primăria Capitalei: "În acest moment Bucureștiul are nevoie de mai multă mobilitate. Consiliul General, prin votul său unanim, a aprobat o strategie în acest sens. De la 1 ianuarie, România va deţine, pentru 6 luni, preşedinţia UE, iar Bucureşti va fi, de facto, capitala UE.

Bucureştiul este un oraş aglomerat, care primeşte zilnic un flux foarte important de maşini şi cetatnei din afară, dar cred că putem conştientiza că putem trăi fără maşini chiar şi pentru câteva ore."

Pe lângă poluarea excesivă, Bucureştiul se transformă într-o mare parcare. Bulevardele sunt sufocate de maşini şi traversarea dintr-un capăt în altul poate dura mai bine de 2 ore.

În aceste condiţii, autorităţile ar trebui să stabilească dacă vor restricţiona traficul în tot oraşul său doar în anumite zone. De pildă, ar putea fi închisă circulaţia în zona centrală: Bulevardele Buzești-Berzei - Calea 13 Septembrie - Bd. Libertății - Piața Coșbuc - strada 11 iunie - Bd. Mărășești - Nerva Traian - - Bd. Dacia.

Iar o altă variantă ar fi inelul principal de circulaţie: Bd. Iancu de Hunedoara, Sos. Ștefan cel Mare, Sos. Mihai Bravu, Calea Văcăreştilor, str. Niţu Vasile, Șoseaua Giurgiului, Sos. Grozăveşti, şi bulevardul Nicolae Titulescu până la Iancu de Hunedoara.

Cei care vor avea treabă în zona închisă vor putea merge cu transportul în comun sau cu bicicleta.

Ziua mondială fără maşini va fi sărbătorită pe 22 septembrie în sute de oraşe din întreaga lume, iar în unele autorităţile locale oferă şi anumite beneficii: de pildă, în Tallinn, oamenii beneficiază în această perioadă de servicii gratuite de transport public, dacă prezintă permisul de conducere. Iar într-un oraş din Portugalia are loc o vânzare de biciclete de ocazie, pentru a promova mersul pe două roţi.

Din România s-au înscris până acum 14 oraşe printre care Bistriţa, Făgăraş, Iaşi, Bacău, Sibiu şi Tulcea.

Decizia de a pune şi capitala României pe harta oraşelor ''fără mașini'' va fi luată în Consiliul General al Primăriei Capitalei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult