Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de elevi din Iași au văzut pentru prima dată cum arată o cabină de duș

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dar până ca Dâmbovița să fie precum Sena, în România există comunități întregi care nu au acces la apă curentă.

Un exemplu vine din Iași, unde zeci de elevi au văzut luni, pentru prima oară, cum arată o cabină de duș. Totul la inițiativa unei asociații, care și-a propus să ajungă cu un duș mobil în zonele defavorizate din țară.

Astfel, copiii învață cum să se spele corect pe mâini și să aibă grijă de igienă corporală.

Maria Năstuță are grijă de trei dintre cei șase nepoţi. Toţi se spală la lighean, unul după altul, în aceeaşi apă. Este realitatea din casele a milioane de familii din România. În mediul rural, gospodăriile nu sunt racordate la sistemul public de apă și canalizare. În fiecare zi, bătrâna cara găleţile pline cu apă cu o roabă.

- Următorul, Florentina! - Dă pe față, dă pe aici. - Ai făcut vreodată baie în cadă? - Nu. - Dar ştii cum arată o cadă? - Nu. - Dacă ar fi să se întâmple o minune, ce ţi-ai dori să ţi se întâmple? - Să am o cadă.

Citește și
30% dintre români se spală la lighean. Reacția unui copil când face prima dată duș cu apă caldă
30% dintre români se spală la lighean. Reacția unui copil când face prima dată duș cu apă caldă

În aceste zile, 500 de copii din mediul rural din Iaşi învaţă regulile de igienă. Un micro-duș, adică o cabină de duș pe roţi, a pronit într-o caranava prin satele din judeţul Iaşi. În plus, pentru prima dată au văzut ce înseamnă să te îngrijeşti într-o cabină de dus.

Reporter: Ţi-a plăcut? Copil: Da. Reporter: Ai mai făcut până acum duș? Copil: Nu. Reporter: A fost ceva diferit? Copil: Da. Reporter: O să mai vrei să faci duș aşa? Copil:Da.

În total, 60 de copii din comuna Prisăcani au văzut cum funcţionează o cabină de duș şi s-au spălat cu apă caldă. Activitatea a avut loc în curtea şcolii gimnaziale din comună.

Liliana Lemnaru, director școală: "Am respectat, cu stricteţe, procedurile interne, de acces Ia scoala, astfel încât să evităm la minimum sau la zero riscul de îmbolnăvire." Potrivit statisticilor, 30% din populaţia României se spală la lighean. Asociaţia non profit "Zi de Bine" a fost cea care a adus microprodusul în satele din judeţul Iaşi şi şi-a propus să ajungă în toate comunităţile dezavantajate din ţară.

Melania Medeleanu, promotor campanie: "Practic, unii dintre aceşti copii, e prima oară când intră într o cabină de duș, fac cunoştinţă cu acest mijloc de igienă. Simplul fapt de a vedea un copil care învaţă să dea drumul la dush, mulţi dintre ei nu au văzut niciodată aşa ceva. Şi simt bucuria şi plăcerea, că, până la urmă, e foarte plăcut să fii curat. E ceva la care pot să aspire pe viitor."

Iniţiativa poate fi susţinută printr-un SMS, la numărul 8862, cu textul SUS. Banii adunaţi din donaţii ajung în campanii sociale, destinate copiilor sărmani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult