Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zborul Unirii, reconstituit pe Câmpia Libertății de la Blaj. ”Ce au făcut ei a fost ceva unic”

Your browser doesn't support HTML5 video.

La 105 ani de la Marea Unire din 1918, pe Câmpia Libertății de la Blaj a fost reconstituit Zborul Unirii.  

În urmă cu mai bine de un secol, doi aviatori curajoși au trecut Carpații ca să aducă actele Unirii din Moldova în Transilvania, după ce au zburat într-un avion fără carlingă, la minus 40 de grade Celsius.

La o săptămână de la acel moment, pe 1 decembrie, s-a realizat Marea Unire la Alba Iulia. Acum, un ofițer parașutist a refăcut zborul istoric.

Zborul de acum mai bine de un secol peste Carpați a durat puțin peste două ore, iar condițiile au fost aspre pentru cei doi ofițeri temerari. Cel care acum a refăcut joi Zborul Unirii este un ofițer parașutist în rezervă, în vârstă de 64 de ani, care are la activ mii de ore de zbor.

”Am decolat din același loc de unde s-a decolat în 1918 aerodromul Mărgineni din Bacău, aerodromul unirii. Pilotul neputând să aterizeze a sărit cu parașuta cu mesajul să-l aducă domnului primar".

Citește și
Paradă militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia.
Evenimente la Alba Iulia de 1 Decembrie 2022. Cum va fi marcată Ziua Națională a României

Comandant în rezervă Eugen Botezatu: "105 ani, emoție, reeditare, mândru că pot să fac ceva pentru unire, pentru românii noștri. Ce au făcut ei a fost ceva unic la cât au zburat ei la minus 40 de grade au zburat peste munți".

”Este un moment deosebit, retrăim momentele acestea din 1918”

Gheorghe Rotar, primar Blaj: "Au zburat protejați pe față cu diverse substanțe specifice acelor vremuri, cu o simplă busolă să găsești Câmpia Libertății, spre seară au aterizat. Au fost primiți cu mare bucurie, au dus mesajul de unire la mai marii bisericii greco-catolice, blăjenii, românii au păzit în aceea noapte avionul, comitetul unirii a transmis la Blaj mesajul de unire în întreaga Transilvanie".

Sute de oameni s-au adunat și joi pe Câmpia Libertății, să vadă reconstituirea Zborului Unirii.

Femeie: ”Este un moment deosebit, retrăim momentele acestea din 1918, 23 decembrie povestim elevilor cu câtă ardoare s-a dorit acest moment".

Tânăr: "Cred că a fost foarte frumos acum 105 ani când au venit de la Bacău la Blaj cu acest mesaj”.

Bărbat: "Ne amintim de acel mare moment în care mesajul de unire a venit dinspre Moldova, la Iași mai precis unde guvernul României își desfășura activitatea din cauza războiului".

Bărbat: "Am venit ca să vadă și copilașii locul încărcat de istorie dintotdeauna Câmpia Libertății".

Zborul a fost reconstuit ultima oară acum 5 ani, la centenar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult