Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vremea rea le-a făcut probleme șoferilor din toată țara: „Opresc în parcare și stau până dimineață”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este prăpăd în centrul țării, unde ninge viscolit de peste 24 de ore!

În noaptea de marți spre miercuri, pe mai multe drumuri, TIR-urile nu au mai putut înainta, iar șoferii au tras pe dreapta. Zeci de arbori s-au prăbușit sub greutatea zăpezii, au blocat șosele și au pus la pământ linii de alimentare cu curent electric. Patru trenuri au fost oprite ore în șir în gările Tușnad Sat, Bicsadu Oltului și Malnaș Băi, iar oamenii au înghețat de frig în vagoane, până la remedierea situației.

Patru trenuri au sute de minute întârziere, după ce mai mulți copaci s-au prăbușit din cauza viscolului pe liniile de cale ferată din județele Covasna și Harghita.Trenurile, pline cu călători, au rămas blocate în gara din Tușnad, unde oamenii au constatat că situația este la fel de rea. Întreaga stațiune rămăsese în beznă și frig, încă din timpul nopții.

A nins puternic și în județul Mureș. În numai trei ore pompierii au fost solicitați la șase intervenții, iar un drum național a fost închis din cauza arborilor căzuți pe sosea. La Sângeorgiu de Mureș, un camion încărcat cu marfă a alunecat și a intrat într-o casă.

Din fericire, nici șoferul, nici proprietarul casei nu au pățit nimic. Imobilul a rămas însă fară curent electric și fără gaz.

Citește și
Vremea azi, 16 martie. Cod galben de vreme rea, în toată țara
Vremea azi, 16 martie. Cod galben de vreme rea, în toată țara

Deși am trecut de mijlocul lunii martie, iarna nu dă semne că ne-ar părăsi.

În centrul țării, unde avem un cod portocaliu de vreme rea, valabil până la ora 23:00, a nins în noaptea de marți spre miercuri, iar zăpada s-a depus pe drumuri, spre groaza șoferilor.

TIR-urile nu au mai putut înainta și nu a fost mai ușor nici pentru cei cu autoturisme. În plus, au fost zone cu vizibilitate scăzută, pentru că a viscolit.

Între timp, alte regiuni sunt vizate până joi dimineață de cod galben. Acolo sunt așteptate ploi însemnate și lapoviță.

Scene ca în plină iarnă s-au derulat în zonele de munte vizate de cod portocaliu de vreme rea, iar șoferii au fost nevoiți să se înarmeze cu lanțuri și răbdare.

Șofer: „Vin de la Târgu Mureș, se circulă foarte prost.” Reporter: „Ce o să faceți?” Șofer: „Opresc în parcare și stau până dimineață.” Reporter: „Ce s-a întâmplat, nu mai puteți urca?” Șofer: „Nu mai pot să urc, patinez."

Pe DN73A, drumul care leagă Râșnov de Predeal, s-a depus un strat consistent de zăpadă. Chiar dacă trec mașinile de deszăpezire, stratul de zăpadă se depune foarte repede, pentru că ninge încontinuu.

În plus, pe alocuri, vizibilitatea a fost redusă, așa că oamenii au înaintat cu greu. Și mai dificil a fost pentru cei care nu aveau mașinile echipate cu lanțuri.

Robert Elekes, DRDP Brașov: „Suntem pe drum cu toate utilajele pe care le avem la dispoziție. Aici acționăm cu trei, dar sunt foarte multe TIR-uri, se circulă greu, îi ajutăm și pe ei. Oricine vine zilele acestea la munte să fie pregătit neapărat să circule în condiții de iarnă."

Accesul TIR-urilor a fost restricționat pe DN73A, pentru că se circulă extrem de greu pe această porțiune de drum. Acolo se află un echipaj de Poliție, care îi redirecționează pe șoferi să-și continue drumul pe DN1.

În aceeași situație s-au trezit și cei cu autoturisme.

Meterologii spun că vremea rea va mai dura câteva zile.

Mihaela Cerednicenco, meteorolog Stația Meteo Ghimbav: „Următoarele zile vor fi deosebit de reci, cu minime cuprinse între 0 și minus 3 grade, cu maxime de până la 4 grade și strat consistent de zăpadă."

În Munții Făgăraș, la peste 2.000 de metri altitudine, zăpada proaspăt căzută sporește pericolul de avalanșă. La Bâlea Lac, nămeții depășesc doi metri, iar stratul superior este instabil.

Pe de altă parte, din cauza topirii zăpezilor, a ninsorii și a ploilor, există risc de inundații în mai multe zone din țară.

Drumul Național 11, care duce de la Brașov la Bacău, a fost complet blocat în pasul Oituz, de arborii căzuți pe sosea. Coloanele de mașini formate pe ambele sensuri depășeau 30 de km.

Și la Sinaia, mai multe echipaje au intervenit pentru a îndepărta copacii căzuți pe DN1, dar și în stațiune.

Pe centura orașului Târgu Secuiesc nu s-a putut circula. În imaginile suprinse de un amator se vede cum TIR-urile au nevoie de tractare, pentru a înainta pe șosea. Iar în județul Vâlcea, o mașină cu remorca a fost răsturnată de vântul puternic, în timp ce traversa un baraj

Codul portocaliu din zona Carpaților Meridionali și de Curbură expiră miercuri seară, la ora 23. Moldova și Transilvania mai sunt vizate de un cod galben de vreme rea până joi dimineață, la ora 6.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult