Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vremea rea are și părți bune. O singură turbină eoliană din Dobrogea a produs energie cât pentru o localitate întreagă

Your browser doesn't support HTML5 video.

În mod paradoxal, vremea rea are și părțile ei bune. Vântul puternic a făcut ca parcurile eoliene să funcționeze la capacitate maximă, iar energia electrică produsă astfel a ajuns la o treime din totalul național.  

În anumite momente ale zilei parcurile eoliene au fost principalul producător de electricitate din țară. Prețurile au scăzut și ele, iar o parte de producție a ajuns la export.

Cum vântul a bătut cu putere încă din timpul nopții, turbinele eoliene din sudul țării s-au învârtit continuu.

Yvette Mîrza: ”Parcurile eoliene din Dobrogea funcționează la capacitate maximă, cum întreaga regiune este sub atenționare cod galben de vânt puternic. Aici, vântul suflă cu peste 16 m/s - adică aproape 60 de km pe oră. În aceste condiții, o singură turbină produce 2 megawați pe oră. Ceea ce înseamnă energia necesară pentru a alimenta un sat întreg”.

Și producția la nivel național de energie eoliană a crescut mult.

Citește și
Macron
Macron a prezentat planul pentru producerea energiei regenerabile în Franța

Yvette Mîrza: ”De exemplu, dimineață în jurul orei 7, o treime din totalul energiei electrice produse la nivel național era cea eoliană, dublu față de medie. Aceasta fiind de altfel și pe primul loc la momentul respectiv, urmată de energia produsă de hidrocentrale. Producția este oricum mai mare decât consumul, iar diferența merge la export. În astfel de situații, energia ajunge în țările în care este nevoie la momentul respectiv”.

Prețurile la energie au scăzut datorită producției eolienelor

Adrian Borotea, Asociația Română pentru Energie Eoliană: ”Operatorii de transport din cele două țări între care se fac aceste schimburi neplanificate sunt obligați să returneze aceeași cantitate de energie în același interval orar, în săptămânile următoare, astfel încât să nu existe datorii între cele două țări”. 

Cum producția eoliană este foarte mare atunci când vântul suflă cu putere, și prețurile au scăzut.

Mihnea Cătuți, expert în energie: ”De exemplu, astă-noapte am avut prețuri și de 30-40 de lei pe mwh, față de 800- 900 de lei pe mwh, cu ce ne-am obișnuit în ultimele luni. Bineînțeles, România nu dispune în momentul de față de o capacitate instalată suficientă pentru a avea astfel de prețuri pe întreg parcursul zilei sau pe perioade extinse”.

În România nu s-au mai făcut investiții în parcuri eoliene sau fotovoltaice noi de aproximativ 10 ani. Însă există proiecte deja aprobate, astfel încât în următorii ani producția de energie verde ar putea crește considerabil. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult