Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vești proaste pentru angajații part-time. Ne întoarcem la taxarea suplimentară a contractelor cu jumătate de normă

Vor avea loc schimbări importante de la 1 august 2022. Guvernul a decis, zilele trecute, modificarea regimului de impozitare a contractelor de muncă cu part-time.  

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanța de modificare a Codului Fiscal, cu o serie întreagă de prevederi, printre care suprataxarea salariilor part-time.

Citește și Un român a muncit până pe 19 iunie doar pentru taxe, iar un angajator plătește 1,8 euro pentru fiecare euro dat ca salariu

Astfel că, pentru salariații cu norme reduse, contribuțiile sociale vor fi, din nou, plătite prin raportare la salariul minim aferent unei norme întregi și nu în funcție de numărul de ore lucrate efectiv de acești angajați.

Măsura se va aplica veniturilor aferente lunii august 2022

De asemenea, prin proiectul de Ordonanță de Urgență s-a stabilit ca pentru aceste contracte de muncă cu normă parțială să se plătească din nou contribuții sociale la nivelul salariului minim.

Citește și
ghid turistic
Tinerii români fug de această meserie, deși pot fi plătiți cu 2000 € pe lună. Ce presupune

Mai exact, începând cu veniturile aferente lunii august 2022, pentru angajații part-time, venitul la care se vor calcula contribuțiile va fi salariul brut aferent unei norme întregi, nu venitul realizat de salariat, așa cum se proceda până în prezent.

Taxarea suplimentară a contractelor part-time, intens criticată

Taxarea suplimentară a contractelor part-time este intens criticată de mediul de afaceri. Taxarea cu CAS a salariilor pe normă parțială care au o valoare sub salariul minim pe economie la valoarea întreagă a salariului minim pe economie nu este privită de firmele cu angajați.

Practic, dacă un salariat are mai multe contracte part-time, iar cumulul acestora este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu contractele part-time. Altfel, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.

„Se ajustează modul în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții. Dacă, cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time. Dacă nu, se plătesc contribuții la nivelul salariului minim”, a declarat Adrian Câciu la finalul ședinței de Guvern de săptămâna trecută.

Întrebat ce impact va avea această schimbare asupra firmelor, și dacă prin modificările aduse se încurajează cumva munca la negru, Câciu a răspuns: „Nicidecum. Se limitează munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore oficial vă asigur că nu trăiesc din două ore contravaloarea unui salariu minim. Am discutat cu mediul de afaceri și au recunoscut și dânșii că diferența era munca informală. Eu cred că accentul trebuie pun pe lucrător, din perspectiva aceasta, pentru că oamenii până la urmă muncesc opt ore. Mulți dintre ei, în spatele unui contract de două ore. Este o realitate, este un fenomen pe care l-au recunoscut și antreprenorii”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult