Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ursul Costel ar putea avea soarta lui Șoni, dacă turiștii îi vor da mâncare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ursul Șoni, vedeta de la lacul Sfânta Ana, a fost eliberat miercuri după amiază în rezervaţia de la Zarneşti, după o carantină de câteva zile.

El împarte țarcul cu alţi 7 pui, toţi mai mici, de 2 ani. Șoni a fost evaluat, sterilizat şi vaccinat, iar medicii spun că este sănătos. În acelaşi timp, în locul lui, în zona lacului Sfânta Ana a apărut Costel, un urs tânăr, mai slăbuţ şi foarte timid.

După ce a zăbovit puţin în uşa ridicată a cuştii, Șoni şi-a făcut curaj şi a plecat la pas în rezervaţia de la Zarneşti. A urmat o inspecţie scurtă şi în final a început să alerge. Are 5 hectare la dispoziţie şi în curând poate să îşi facă prieteni.

Paula Ciotloș, reprezentant rezervaţie: "De la noi va învăţa cum să se haneaca în pădure şi cum să convieţuiască cu alţii, dar şi să îşi apere teritoriul". 

Cristina Lapis, preşedinte asociaţie milioane de prieteni: "Acum a fost eliberat, dar va ajunge la gardul electric şi atunci îşi va da seama că nu e în libertate completată, aşa că oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să îi hrănească pentru că se ajunge la asfel de situaţii".

Citește și
ursul Șoni
Ursul Șoni, de la Lacul Sf. Ana, mutat în rezervația din Zărnești. Cine i-a luat locul

Cum un an întreg Șoni a mâncat din ce i-au aruncat turiştii, şansele ca el să redevină un animal sălbatic erau nule.

Acum, important e ca ursul este sănătos. Are 80 de kg, a fost sterilizat şi este foarte prietenos.

Din păcate, în locul lui la Sfânta Ana si-a făcut apariţia Costel. Rangerii de acolo se tem însă să nu aibă aceeaşi soartă cu Șoni pentru că turiştii vor continua să îi dea şi lui de mâncare. Deocamdată Costel apare doar la marginea pădurii iar când vede oameni se ascunde după copaci.

Aşadar autorităţile trebuie să vină cu un plan concret. În primul rând turiştii care hrănesc animalele sălbatice să fie amendaţi.

Pe de altă parte şi pădurarii ar trebuie să ţină fiarele la distanţă de zona turistică.

Adi Croitoru, şef biodiversitate Ministerul Mediului: "Ne gândim la sactiuni mai mari pentru turişti, şi problema urşilor a degenerat pe fond emoţional."

Cei din Ministerul Mediului anunţă că săptămâna viitoare vor lua măsuri clare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult