Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un terorist sângeros s-a ascuns ani de zile in România comunistă. Ce spune după 40 de ani despre Nicolae Ceaușescu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Carlos Șacalul, un notoriu asasin internațional, s-a ascuns în România între anii 1981-1984. Misiunea lui era să elimine anumiți emigranți români care l-au nemulțumit pe dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Realizatorii documentarului Tovarășu’ au reușit să obțină o înregistrare exclusivă cu teroristul aflat acum în închisoare.

Cine este Carlos Șacalul

Ilici Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos Șacalul, este un terorist născut în Venezuela, condamnat de trei ori la închisoare pe viață: în 1997 pentru asasinarea în 1975 a unui informator al guvernului francez și a doi agenți francezi de contrainformații, în 2011 pentru patru atacuri teroriste comise în 1982 și 1983 în Franța, soldate cu uciderea a 11 oameni și rănirea altor 150, și în 2017, pentru un atac cu grenadă la Paris care a omorît în 1974 doi oameni și a rănit alți 34 – relatează Radio Europa Liberă.

Și-a făcut studiile la Moscova, după care s-a alăturat Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, iar cel care l-a recrutat i-a dat numele de cod Carlos, din cauza rădăcinilor sale sud-americane. Marxist-leninist convins, Carlos a fost unul din cei mai notorii teroriști politici ai lumii, având la activ o serie de atacuri criminale împotriva mai multor obiective occidentale. A fost protejat și sprijinit de STASI, de KGB și de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu. Ani la rînd s-a aflat printre cei mai căutați criminali din lume, și se relatează că a fost poreclit „Șacalul” de un corespondent al ziarului „The Guardian”, după ce acesta a văzut un exemplar din romanul „Ziua Șacalului” de Frederick Forsyth printre lucrurile care îi apațineau teroristului. A fost capturat în 1994 în Sudan și predat autorităților franceze, care l-au judecat și condamnat la închisoare pe viață în trei procese separate.

În februarie 1981 a avut loc un atac terorist cu bombă împotriva sediului Radio Europa Liberă de la Munchen. La deschiderea arhivelor securității est-germane STASI s-a aflat că atacul a fost comandat de Nicolae Ceaușescu și coordonat de Carlos Șacalul.

Carlos a fost capturat în Sudan în august 1994 și de atunci a rămas în închisorile franceze. După un proces care a avut loc în 1997, el a fost găsit vinovat de uciderea a trei persoane în 1975 la Paris, printre care se numărau doi polițiști. Sentința a fost una severă, Carlos fiind condamnat la închisoare pe viață. Această poveste tulburătoare a captivat atenția opiniei publice, iar cazul lui Carlos a devenit un simbol al violenței și terorismului din acea perioadă.

Prezența în România

Securitatea din România a creat o întreaga poveste pentru a susține teza că prezența lui Carlos în România a fost un caz de' identitate greșită’. În seria documentar Tovarășu’ ce va fi difuzată pe VOYO începând din 6 decembrie descoperim noi documente și un audio exclusiv în care Carlos vorbește din celula sa din închisoarea din Franța. Toată acestea conturează o cu totul altă versiune despre prezența sa în România anilor ’80, față de ceea ce încerca Securitatea să demonstreze.

Despre Nicolae Ceauşescu, Carlos Şacalul spune într-un interviu telefonic: „Desigur că a trebuit să cooperăm. De ce nu? (…) un loc unde poți invita oameni din străinătate, unde te simți protejat… Cum România era un stat polițienesc, acest lucru nu a fost rău.” Întrebat despre interacțiunile sale cu generalul Nicolae Pleșiță, director al Informațiilor Externe, Carlos a dezvăluit: „Mi-a plăcut foarte mult. A băut ca un burete. Puteam vorbi liber, noi doi, acolo unde nu existau microfoane.”

Documentarul Tovarășu’ difuzat pe VOYO

Chiar și după zeci de ani, Nicolae Ceaușescu continuă să impresioneze prin povestea sa de viață și prin modul în care a ajuns de la sărăcie extremă la... putere extremă. O putere atât de înspăimântătoare, încât oamenii parte din națiunea lui se temeau să îi pronunțe numele. Dar cine a fost Nicolae Ceaușescu, dincolo de cortina oficială? Răspunsul se regăsește în mini seria „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, ce analizează ascensiunea, perioada de glorie și decăderea dictatorului prin materiale de arhivă și interviuri în premieră, realizate în ultimii 3 ani în Londra, Paris, New York, Washington DC, Seattle, SUA și în mai multe locații din România.

Urmărește pe VOYO „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult