Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un parlamentar român a fost agresat de forțele de ordine din R. Moldova, la marșul unioniștilor. VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marşul Centenarului, pornit din Alba Iulia acum două luni şi la care au participat sute de persoane, s-a sfârşit duminică lângă Chişinău cu o intervenţie în forţă a jandarmeriei.

Poliţia a interzis acccesul autocarelor spre Piaţa Marii Adunări din capitala Republicii Moldova, iar când oamenii s-au împotrivit, au fost scoşi cu forţa de pe şosea. Printre cei bruscaţi de forţele de ordine s-a numărat şi deputatul PMP Constantin Codreanu.

Constantin Codreanu: "Sunt deputat în Parlamentul României. Vreau să vorbesc cu superiorul. Opriţi autocarele."

Oamenii care susţin reîntregirea României şi unirea cu Republica Moldova au plecat pe 1 iulie din Alba Iulia şi au parcurs pe jos 1.300 de kilometri până la Chișinău.

După ce au fost opriţi la vama Leușeni, pe motiv că încalcă ordinea publică, ulterior au fost lăsaţi să treacă. Iar duminică,  autocarele în care s-au urcat la intrarea în Moldova, au fost oprite în câmp.

Citește și
romani blocati pe pod la Ungheni
Acces interzis în Moldova pentru un grup de cetăţeni români. "Perturbă ordinea publică"

Vlad Biletchi, preşedinte ODIP: "Vreau să vorbesc cu superiorul, să cunosc temeiul legal pentru care am fost îmbrâncit."

Nemulţumiţi, oamenii s-au aşezat pe şosea şi au refuzat să plece mai departe pe jos.

Protestatar: Au aplicat forţa şi ne-au aruncat în şanţul ăsta de aici. Din cauza asta am câteva leziuni la cot şi la picior."

Printre cei care s-au trezit luaţi pe sus de jandarmi s-a numărat şi deputatul român Constantin Codreanu, care a depus apoi plângere la Inspectoratul de Poliţie Buiucani, pentru că a fost bruscat.

Constantin Codreanu, deputat PMP: "Democraţia a murit în Republica Moldova. Dumnezeu să o odihnească. Aştept o reacţia oficială din partea Ambasadei României în Moldova. Solicit ministerului de Externe să ia act de abuzurile la care am fost supus."

Iurie Fiodorov, şef sector nr. 6 IP Buiucani: "Noi am venit la faţa locului pentru a menţine ordinea publică şi atât."

După scandal, autocarele au fost percheziţionate, în timp ce oamenii au plecat resemnați pe jos spre Piaţa Marii Adunări din Chişinău. Acolo s-au strâns aproape 1000 de persoane, să-i întâmpine.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a cerut ministrului de Externe să intervină şi să fie convocat de urgenţă ambasadorul Republicii Moldova pentru a solicita explicaţii din partea autorităţilor de peste Prut.

De asemenea, el cere premierului Pavel Filip să explice "pentru ce motiv Guvernul Republicii Moldova încalcă toate normele diplomatice şi permite ca un oficial al statului român, care se bucură de imunitate diplomatică, să fie agresat".

"Cerem Guvernului României să protesteze în termeni categorici faţă de acest tratament inuman la care sunt supuşi cetăţenii români care au participat la un marş aniversar cu prilejul anului Centenar pe traseul Alba Iulia - Chişinău. Colegul Constantin Codreanu este unul dintre liderii politici care militează pentru apropierea celor două state româneşti, fiind ales deputat în Parlamentul României de cetăţenii români din R. Moldova“, a scris Tomac, pe Fecebook, el publicând mai multe fotografii cu incidentele. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult