Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un nou ajutor de stat pentru fabricile de morărit și de ulei. Suma este colosală

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fabricile de morărit și de ulei vor putea obține ajutor de stat de până la 500.000 de euro pentru a face stocuri.

Războiul și scumpirile din energie și din transport au dus costurile din procesarea de cereale și a florii soarelui la un nivel periculos de mare și multe afaceri nu vor mai putea supraviețui fără ajutor, potrivit Ministerului Agriculturii. 200 de milioane de euro vor fi disponibili pentru sprijinirea lor, după ce Comisia Europeană va da undă verde inițiativei.

Pentru a evita falimente și probleme cu stocurile de grâne, Ministerul Agriculturii propune, printr-o ordonanță, o schemă de ajutor de stat de care să beneficieze procesatori de cereale și fabricile de ulei. Aceștia vor primi granturi pentru achiziția de marfă.

Gabriel Razi, specialist în piețe agricole: „Statul susține achiziția a 14 mii de tone de grâu până la 1 noiembrie. Practic, statul dă un leu peste nouă lei puși de morari în piață. Este o măsură de stimul a pieței. Mă îndoiesc că banii se vor transfera către fermieri. Una dintre problemele proiectului e că nu menționeză nimic despre susținerea procesatorilor industriali de furaje și despre proprietarii de animale, afectați la rândul lor de creșterea prețurilor”.

Cei mai mulți bani îi vor primi procesatorii de făină de grâu

Cei mai mulți bani vor fi alocați pentru procesatorii de făină de grâu: 124 de milioane de euro. Zece milioane de euro le-ar reveni celor de mălai și 66 de milioane sunt destinați fabricilor de ulei de floarea-soarelui. Un procesator de cereale ori de fabricare a uleiului va putea primi cel mult un ajutor de 500.000 de euro.

Citește și
cereale ucraina, galati
Primele vagoane cu cereale din Ucraina ajung la Galați. Care este destinația finală a grânelor

Există, însă, și condiții puse pentru cei care vor ajutor de la stat. Beneficiarul fondurilor trebuie să facă în obligatoriu stocuri de grâu, de porumb sau de floarea-soarelui din această lună și până în noiembrie, să fi avut deja producție pe 2022 și să nu fie în reorganizare, lichidare sau faliment. Înainte să se aplice, schema de ajutor de stat mai trebuie să primească undă verde și de la Comisia Europeană.

Măsura vine în contextul în care, apreciază Ministerul Agriculturii, unii procesatori de cereale și de floarea-soarelui au ajuns să funcționeze la limita rentabilității. Războiul din Ucraina și costurile cu energia le-au măcinat bugetele. De exemplu, administratorul unei mori din Buzău, zonă puternic afectată de secetă, spune că prețurile de achiziție cresc de la o săptămână la alta.

Crina Ion, administrator de moară: „Noi nu avem producție sigură, nu avem sistem de irigații. Ne bazăm pe stocul pe care încă îl mai avem. Așa mai trăim o perioadă, dar la anul de unde luăm? Nu o să avem de unde”.

Problemele mari din agricultură se văd pe rafturi. În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 50%, iar făina de grâu și mălaiul costă acum cu mai mult de 30% față de vara trecută, potrivit datelor de la Institutul de Statistică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult