Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un deputat vrea introducerea orelor de educație sexuală. Biserica se opune

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un nou proiect prevede introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școli.

Pentru că mai multe încercări de modificare a legii educației au fost respinse în ultimii ani, de această dată, un deputat USR, vrea să introducă această disciplină, în legea protecției copilului.

Suntem pe primul loc, în Europa, în ceea ce privește rata sarcinilor nedorite, dar şi fruntaşi, la mame minore. În România, pe lângă lipsa unei strategii școlare, mulți părinți confundă educația sexuală cu o educație pentru sex, spun profesorii.

Educaţia sexuală îi învăţă pe elevi despre corpul uman, care sunt modificările prin care trece, despre emoţiile din jurul modificărilor din adolescenţă.

Miruna Pătrașcu predă educaţie sexuală la cursuri private, atât copiilor mici, cât şi adolescenţilor. Părinţii îşi înscriu copiii la astfel de lecţii pentru că vor ca ei să fie corect informaţi despre schimbările prin care vor trece.

Miruna Pătrașcu, trainer de educaţie sexuală: "Maximul la care ar trebui să începem este vârsta de opt ani de zile, în jurul vârstei de opt ani încep să circule hormonii, se produc modificări structurale în corp şi modificări emoţionale şi copiii încep să simtă lucruri diferite."

În România au fost traduse recent mai multe cărţi despre educaţie sexuală, însă în Occident ele există de zeci de ani. Ilustrațiile şi poveştile sunt folosite pentru a transmite copiilor, într-o formă prietenoasă, informaţii despre propriul corp.

Miruna Pătrașcu, trainer de educaţie sexuală: "Ursuleţul de pluș e cel care spune fetei şi apoi băiatului povestea cum circulă hormonii prin corpul tău, povestind de ce se modifică corpul."

Deocamdată, educaţia sexuală este acceptată în şcolile de stat din România doar ca materie opţională. În Canada, ea se preda încă din anii 60'.

La noi, atât Biserica Ortodoxă Română, cât şi asociaţiile de părinţi se opun introducerii ei ca materie obligatorie. Cu toţii ignoră datele statistice şi avertismentele organizaţiei mondiale. Avem mii de adolescente, acum mame minore sau care au trecut prin experienţe nedorite.

Iulian Cristache, preşedintele federaţiei asociaţiilor de părinţi: "Avem o programă foarte încărcată. Sunt tot felul de păreri că trebuie să introducem educaţie sexuală, educaţie juridică, educaţie financiar bancară şi aşa mai departe. Nici noi nu ştim câte educaţii trebuie să introducem."

Chiar şi părinţii au nevoie de o educaţie parentală, spun specialiştii. Prima strategie de educaţie parentală, pusă anul acesta în dezbatere de Ministerul Educaţiei, ar putea reveni în centrul atenţiei, mai ales după rezultatul referendumului.

Reporter: "La ce se referă, mai exact, educaţia parentală?"

Daniela Gheorghe, psiholog de copii: "În primul rând la pregătirea părinţilor pentru a-şi putea ajuta copiii. Am văzut că se promovează ideea asta că dacă nu vorbeşti cu copilul despre ceva, copilul nu va şti. E o greşeală. Nu putem vorbi despre asta în epoca informatizării."

Specialiştii spun că părinţii trebuie să ştie că şi fără acordul lor, copii îşi vor căuta singuri informaţii şi vor trăi singuri experienţe pentru care ar fi bine să fie pregătiţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult