Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tratament pentru Covid-19, testat în România și alte zeci de țări

Your browser doesn't support HTML5 video.

În condițiile în care SARS-CoV-2 afectează întreaga planetă, Organizația Mondială a Sănătății a început un studiu clinic global pentru a găsi un tratament eficient. Denumit "Solidarity", la studiu participă zeci de țări, inclusiv România.

Până acum, Uniunea Europeană a aprobat un singur tratament pentru vindecarea infecției COVID-19, dar sunt și alte medicamente, care, spun doctorii, dau rezultate.

Medici din întreaga lume caută acum cele mai bune scheme de tratament pentru COVID-19.

Dr. Virgil Musta, seful secției boli infecțioase Spitalul din Timișoara: ''În străinătate, toate medicamentele care se dau pentru Covid se dau prin studii clinice, indiferent ce terapie dau, pentru că încă nu sunt date finalizate legate de acțiunea medicamentului în această boală.''

3.500 de pacienți, din 35 de țări

 

Citește și
Un gălățean cu Covid-19 a fost găsit mort la domiciliu, după ce a refuzat internarea
Un gălățean cu Covid-19 care a refuzat internarea a fost găsit mort la domiciliu. Sunase la 112

Și asta. pentru că ne confruntăm cu un virus nou, pe care specialiștii încă îl studiază.

În studiul clinic Solidaity, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății, au fost aprobate la început 4 linii de tratament. Din ultimele statistici, în urmă cu o lună, erau înrolați 3.500 de pacienți din peste 35 de țări.

După câteva săptămâni, rezultatele interimare ale studiului i-au făcut pe specialiștii OMS să finanțeze o singură linie de tratament, însă nu pentru că celelete ar fi fost dăunătoare bolnavilor, ci pentru că acesta avea mai multe beneficii.

Specialiștii explică faptul că studiile clinice nu îi pun în pericol pe bolnavi. Un pacient intră într-un astfel de program doar de bunăvoie și se poate retrage oricând. Iar medicamentele sunt administrate doar după ce oamenii trec prin mai multe etape de testare.

Dr. Valeriu Gheorghiță: ”Studii preclinice se fac în laborator. La oameni nu mai vorbim de experimente, când înrolează pacienți, nu mai vorbim de experimente.''

Patru etape, în faza clinică de testare

 

Concret, un tratament trece prin faza preclinică, atunci când se fac teste în laborator pe culturi de celule și animale.

Apoi, în faza clinică, sunt 4 etape: prima dată se aleg oameni sănătoși care primesc medicamentul pentru a fi observate și eliminate reacțiile adverse.

Abia apoi se administrează unui număr mic de bolnavi. Este faza a 2-a a etapei clinice.

Dr. Valeriu Gheorghiță: ”Apoi, se trece la studiile din faza a 3-a, de preaprobare. Un număr mare de pacienți primesc o doză și se studiază efectele adverse, beneficiile. După aceea se dă la un nivel mai mare, în etapa a 4-a.”

Dr. Adrian Marinescu: ”Schema de tratament pe care o folosim noi în România, pe care o folosește Europa în general, are niște date foarte clare în spate. Sunt medicamente care nu au fost noi, au fost folosite și în alte afecțiuni.”

Fie că vorbeam de medicație de HIV sau de gripă sau că vorbeam de medicamentul care este folosit pentru bolile reumatismale, toate aceste emdicamente au deja date clare, folosite, în spate.

În România, peste 22.000 de bolnavi de COVID-19 s-au vindecat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult