Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noi dezvăluiri despre tragedia de la Crevedia. Unii hidranți, necesari la stingerea incendiilor, nu au avut presiune

Your browser doesn't support HTML5 video.

Raed Arafat a prezentat, duminică, pas cu pas intervenția de la Crevedia. Pentru prima dată a vorbit și despre faptul că hidranții de la fața locului nu aveau presiune.

„Dacă pompierii noștri stăteau la 2-300 de metri și făceau cu mâna la incendiu și la cisterne și nu le răceau până când au intrat roboții probabil că explozia era mult mai mare și ar fi fost mult mai multe victime civile”. A spus-o astazi șeful departamentului pentru situații de urgență.

Primul apel la 112 a fost la 18:48 și anunța o explozie urmată de un incendiu la o locuință. Ulterior au fost mai multe apeluri prin care oamenii din zonă alertau că au fost afectate si alte case. La 19:06 sosesc primele echipaje - cele de la detașamentul Buftea.

Abia acolo pompierii au realizat că sunt cisterne cu GPL - una dintre acestea deja ardea. La fel 2 case și 7 autoturisme.

ORA: 19:06 - 19:10

Citește și
Colonelul ISU
Colonelul ISU care a ridicat licența stației GPL din Crevedia, mort într-un accident bizar. Arafat: Nu intrăm în conspirații

Imediat a început evacuarea populației pe o rază de 200 de metri. Din cauza perdelei de fum salvatorii, nu știau de existența altor cisterne încârcate cu gaz.

ORA:19:10

La 19:10 au ajuns și primii pompieri din Dâmbovița, care au acționat în zona de nord. Din cazua focului și a fumului, comunicarea între cele două echipe de salvatori s-a făcut doar prin stație.

Incendiul era violent, iar unul dintre hidranții din zonă nu avea presiune.

Medicii deja îngrijeau primele victime - 8 persoane, dintre care 3 au fost intubate. În scurt timp este anunțat și primul deces - un bărbat care a făcut stop cardio respirator după ce și-a văzut soția arsă din cap până în picioare.

Dr. Gabriela Bratosin, medic primar UPU SMURD Floreasca: „Consumasem din materiale pentru cei 3 critici mari arși pe care i-au transportat la spital. Am cerut să ne trimită sprijin atât uman cât și material”.

ORA: 19:39

La 19:39 s-a activat planul roșu de intervenție la nivelul județului Dâmbovița.

ORA: 20:09

La ora 20:09 ajunge acolo și autospeciala cu roboți, care îi înlocuiesc pe pompieri în misiunea de recunoaștere și răcire a cisternelor.

ORA: 20:57

La 20:57 are loc a doua deflagrație. 50 de persoane, în mare parte pompieri au fost rănite.

Raed Arafat: „Risc zero nu există. Există riscuri asumate. Dacă pompierii noștri stăteau la 2-300 de metri și făceau cu mâna la incendiu și la cisterne și nu le răceau până când au intrat roboții probabil că explozia era mult mai mare. Probabil că nu reușeau să-i evacueze pe toți. Trebuia să caute că vadă că nu sunt oamenii căzuți în case”.

Este momentul în care se cer iar întăriri.

Dr. Bogdan Dinu, medic primar SMURD Floreasca: „S-a apelat la toate resursele necesare atât medicale - parte medicație, cât și partea umană”.

În tot acest timp autoritățile au încercat să ia legătura cu reprezentanții stației de GPL.

Col. Hantăr Alfred, prim adjunct ISU Dâmbovița: „Chiar de pe drum cu colegii de la inspecția de prevenire care cunoșteau locului am încercat să luam legătura cu patronul sau administratorul, telefoanele erau închise”.

Col. dr. Irinel Alexandru, inspector șef ISU B-IF: „Am luat legătura cu poliția să-mi aducă un reprezentant la fața locului care răspunde la fața locului, nu mi-au adus”.

La o săptămână de la explozii, zeci de răniți încă sunt în grija medicilor.

25 de victime ale exploziilor de la Crevedia au fost externate până acum. În spitalele din țară mai sunt internate 18 persoane, 2 dintre ele intubate și ventilate mecanic. În ceea ce îi privește pe raniții tranferați ăn străinătate, și acolo 5 sunt încă intubași.

Între timp, cei de la primăria Crevedia au anunțat că luni vor fi prezenți la sediul primăriei reprezentanții firmei Flagas - proprietarii stației GPL. Vor să stea de vorbă cu localnicii care au casele afectate de explozie pentru a stabili despăgubirile.

Autoritățile au arătat că stația GPL a funcționat ani de zile, chiar dacă nu mai avea autorizație. Din păcate, pompierul care a închis stația și care ar fi putut să dea declarații în anchetă, a murit în acest sfărșit de săptămână, în timp ce lua lecții pentru a obține permisul de conducere pentru motociclete.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult