Noi dezvăluiri despre tragedia de la Crevedia. Unii hidranți, necesari la stingerea incendiilor, nu au avut presiune

×
Codul embed a fost copiat

Raed Arafat a prezentat, duminică, pas cu pas intervenția de la Crevedia. Pentru prima dată a vorbit și despre faptul că hidranții de la fața locului nu aveau presiune.

„Dacă pompierii noștri stăteau la 2-300 de metri și făceau cu mâna la incendiu și la cisterne și nu le răceau până când au intrat roboții probabil că explozia era mult mai mare și ar fi fost mult mai multe victime civile”. A spus-o astazi șeful departamentului pentru situații de urgență.

Primul apel la 112 a fost la 18:48 și anunța o explozie urmată de un incendiu la o locuință. Ulterior au fost mai multe apeluri prin care oamenii din zonă alertau că au fost afectate si alte case. La 19:06 sosesc primele echipaje - cele de la detașamentul Buftea.

Abia acolo pompierii au realizat că sunt cisterne cu GPL - una dintre acestea deja ardea. La fel 2 case și 7 autoturisme.

ORA: 19:06 - 19:10

Citește și
Colonelul ISU
Colonelul ISU care a ridicat licența stației GPL din Crevedia, mort într-un accident bizar. Arafat: Nu intrăm în conspirații
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Imediat a început evacuarea populației pe o rază de 200 de metri. Din cauza perdelei de fum salvatorii, nu știau de existența altor cisterne încârcate cu gaz.

ORA:19:10

La 19:10 au ajuns și primii pompieri din Dâmbovița, care au acționat în zona de nord. Din cazua focului și a fumului, comunicarea între cele două echipe de salvatori s-a făcut doar prin stație.

Incendiul era violent, iar unul dintre hidranții din zonă nu avea presiune.

Medicii deja îngrijeau primele victime - 8 persoane, dintre care 3 au fost intubate. În scurt timp este anunțat și primul deces - un bărbat care a făcut stop cardio respirator după ce și-a văzut soția arsă din cap până în picioare.

Dr. Gabriela Bratosin, medic primar UPU SMURD Floreasca: „Consumasem din materiale pentru cei 3 critici mari arși pe care i-au transportat la spital. Am cerut să ne trimită sprijin atât uman cât și material”.

ORA: 19:39

La 19:39 s-a activat planul roșu de intervenție la nivelul județului Dâmbovița.

ORA: 20:09

La ora 20:09 ajunge acolo și autospeciala cu roboți, care îi înlocuiesc pe pompieri în misiunea de recunoaștere și răcire a cisternelor.

ORA: 20:57

La 20:57 are loc a doua deflagrație. 50 de persoane, în mare parte pompieri au fost rănite.

Raed Arafat: „Risc zero nu există. Există riscuri asumate. Dacă pompierii noștri stăteau la 2-300 de metri și făceau cu mâna la incendiu și la cisterne și nu le răceau până când au intrat roboții probabil că explozia era mult mai mare. Probabil că nu reușeau să-i evacueze pe toți. Trebuia să caute că vadă că nu sunt oamenii căzuți în case”.

Este momentul în care se cer iar întăriri.

Dr. Bogdan Dinu, medic primar SMURD Floreasca: „S-a apelat la toate resursele necesare atât medicale - parte medicație, cât și partea umană”.

În tot acest timp autoritățile au încercat să ia legătura cu reprezentanții stației de GPL.

Col. Hantăr Alfred, prim adjunct ISU Dâmbovița: „Chiar de pe drum cu colegii de la inspecția de prevenire care cunoșteau locului am încercat să luam legătura cu patronul sau administratorul, telefoanele erau închise”.

Col. dr. Irinel Alexandru, inspector șef ISU B-IF: „Am luat legătura cu poliția să-mi aducă un reprezentant la fața locului care răspunde la fața locului, nu mi-au adus”.

La o săptămână de la explozii, zeci de răniți încă sunt în grija medicilor.

25 de victime ale exploziilor de la Crevedia au fost externate până acum. În spitalele din țară mai sunt internate 18 persoane, 2 dintre ele intubate și ventilate mecanic. În ceea ce îi privește pe raniții tranferați ăn străinătate, și acolo 5 sunt încă intubași.

Între timp, cei de la primăria Crevedia au anunțat că luni vor fi prezenți la sediul primăriei reprezentanții firmei Flagas - proprietarii stației GPL. Vor să stea de vorbă cu localnicii care au casele afectate de explozie pentru a stabili despăgubirile.

Autoritățile au arătat că stația GPL a funcționat ani de zile, chiar dacă nu mai avea autorizație. Din păcate, pompierul care a închis stația și care ar fi putut să dea declarații în anchetă, a murit în acest sfărșit de săptămână, în timp ce lua lecții pentru a obține permisul de conducere pentru motociclete.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Mesajul postat de Primăria din Crevedia la o săptămână de la explozia stației GPL. Ce trebuie să știe localnicii
Mesajul postat de Primăria din Crevedia la o săptămână de la explozia stației GPL. Ce trebuie să știe localnicii

Primăria Crevedia publică, duminică, un document prin care societatea FLAGAS - deţinătoarea staţiei GPL la care, în urmă cu o săptămână, s-au produs explozii - îşi exprimă disponibilitatea de a suporta reparaţiile la imobilele afectate de explozii.

Colonelul ISU care a ridicat licența stației GPL din Crevedia, mort într-un accident bizar. Arafat: Nu intrăm în conspirații
Colonelul ISU care a ridicat licența stației GPL din Crevedia, mort într-un accident bizar. Arafat: Nu intrăm în conspirații

Fostul șef al Serviciului Prevenire, cel care a ridicat autorizația de funcționare a stației GPL, a murit în accidentul de motocicletă din Dâmbovița, produs sâmbătă într-un poligon utilizat de către elevi şi instructori de la şcoala de şoferi.

Recomandări
Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Explicațiile judecătorilor internaționali care ne-au dat dreptate
De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Explicațiile judecătorilor internaționali care ne-au dat dreptate

România a câștigat procesul Roșia Montană intentat de canadienii de la Gabriel Resources cu privire la exploatarea de aur din Munții Apuseni, iar instanța comercială supremă de la Washington a explicat detaliat de ce țara noastră nu a greșit cu nimic.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.