Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Toader a cerut verificări la doi notari care s-au ocupat de retrocedarea casei pierdute de Iohannis în instanţă

Tudorel Toader a anunţat luni seară că a cerut Uniunii Notarilor din România să facă verificări la două cabinete notariale care s-au ocupat de încheierea unor documente privind casa pierdută în instanţă de familia lui Klaus Iohannis.

Unul dintre cabinetele verificate este cel care a încheiat actul de proprietate pe numele preşedintelui, iar al doilea fiind cel care a suspendat procedura prin care casa pierdută intra în posesia statului român.

Tudorel Toader a afirmat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că a solicitat verificări la cabinetelor notariale care s-au ocupat de încheierea unor acte legate de casa pe care familia Iohannis a piedut-o în instanţă, în acest context ministrul Justiţiei spunând că, în opinia sa, ar putea fi vorba de fals sau abuz în ceea ce priveşte încheierea actelor prin care Klaus Iohannis a devenit proprietarul casei, dar că eventualele fapte penale s-au prescris.

"Am solicitat Uniunii Notarilor să facă verificări în activitatea notarială de la Sibiu. Practic, e vorba despre două cabinete notariale: cel care a făcut actul în 1999, care l-a făcut proprietar pe preşedinte, act care a fost ulterior invalidat de către instanţa de judecată, care a fost declarat nul. Ce se întâmplă în spatele acestei neregularităţi, o fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz, eu cred că da. Numai că între timp au trecut 20 de ani şi faptele notarului acela, dacă au avut caracter penal, sigur s-au prescris”, a spus Tudorel Toader, potrivit news.ro

Ministrul Justiţiei a precizat că au fost făcute verificări şi la cabinetul notarial care a suspendat procedura prin care casa pierdută în instanţă ar fi urmat să intre în proprietatea statului şi că marţi va primi raportul în urma controalelor.

Citește și
miting pentru Augustin Lazar
Miting pentru susținerea procurorului general al României. Lazăr: ”Ne simțim onorați”

"M-am interesat şi am înţeles că notarul care avea procedura succesorală urma să dispună către cadastru radierea fostei intabulări pe numele preşedintelui şi casa ar fi revenit statului. Aceasta e regula generală: dacă un bun nu are proprietar, dar are o anumită valoare economică, el revine statului prin Ministerul de Finanţe. În această procedură notarială au apărut două persoane fizice, doi intervenienţi spunând <<suspendaţi procedura pentru că noi revendicăm proprietatea respectivului imobil>>. Notarul nu are ce face, el rezolvă numai procedura necontencioasă, unde nu sunt litigii. Apărând aceşti doi pretinşi proprietari, notarul a suspendat procedura notarială şi au mers la instanţa de judecată, ca judecătorul să vadă cine e proprietarul imobilului”, a declarat ministrul Justiţiei.

Referindu-se la faptul că statul nu a recuperat obligaţiile fiscale de la familia Iohannis, ministrul Justiţiei a spus că acest lucru se poate face separat de chestiunea privind dreptul de proprietate şi s-a întrebat de ce "statul a stat în pasivitate până acum".

"Proprietatea e una, obligaţia fiscală e altceva şi finanţele nu au decât să cheme în judecată, să impună, sigur cu verificarea prescripţiei. Că până la urmă, statul ăsta, îţi pui şi întrebarea, de ce a stat în pasivitate până acum? Că sunt lucruri separate: dreptul de proprietate real sau pretins e una, obligaţia fiscală pentru câştigurile pe care le-ai avut şi nu ţi-ai îndeplinit obligaţia, e altceva”, a adăugat Toader.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult