Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Taxarea IMM-urilor, mărul discordiei în negocierile de la Comisia Europeană. România poate pierde 500 milioane de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

România riscă să piardă 500 de milioane de euro, bani europeni, dacă nu va schimba modul de taxare pentru firmele mici.

Oficialii europeni au cerut în mai multe rânduri scăderea pragului până la care o firmă se încadrează ca microîntreprindere, dar Guvernul ar vrea să amâne în acest an electoral o măsură nepopulară. Negocierile se poartă în contextul în care România așteaptă de la Comisia Europeană undă verde pentru o plată de 2,7 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Oficialii de la Bruxelles au cerut ca actualul prag de venituri până la care o firmă se încadrează ca microîntreprindere să fie redus drastic.

Celine Gauer, director general SG RECOVER, Comisia Europeană: „Trebuie să avem un impact semnificativ, ceea ce înseamnă o scădere rapidă și substanțială a pragului la microîntreprinderi, cu mult înainte de 2026.”

Potrivit unor surse politice, oficialii Comisiei Europene ar fi susținut în discuțiile cu Guvernul o reducere a pragului de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 60.000 sau chiar 50.000 de euro, din acest an.

Citește și
Start-Up Nation
Programul Start-Up Nation: De anul acesta, antreprenorii vor trebui să aducă bani de acasă

Aceleași surse spun și că Guvernul încearcă să-i convingă pe oficialii europeni să accepte amânarea acestei măsuri pentru 2025, iar pragul să fie redus eșalonat. Aplicată în an electoral, măsura ar fi extrem de nepopulară, Guvernul promițând că nu mai face schimbări fiscale în 2024.

Reducerea pragului va face ca multe firme încadrate acum ca microîntreprinderi să iasă din această categorie și să achite taxe mai mari la buget. Măsura este prinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență, fără ca un anume prag să fie stabilit.

Adrian Câciu, ministrul Proiectelor Europene: „Este jalonul cu microîntreprinderi, pe care noi îl considerăm îndeplinit. Comisia are o serie de observații cu privire la plafonul până la care o firmă trebuie considerată microîntreprindere. Sunt discuții, e normal să fie discuții.”

În joc sunt 500 de milioane de euro, bani prinși în cererea numărul trei făcută de România către Comisia Europeană, aflată încă în analiză la Bruxelles.

Dacă oficialii Comisiei Europene nu vor accepta varianta propusă de Guvern, România riscă să piardă acești ori, în cel mai bun caz, să-i primească mai târziu, după ce va fi scăzut pragul de taxare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult