Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de români au fost exploatați pe plantațiile din Portugalia. Cum au fost racolați de o rețea de traficanți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de români au fost exploatați alături de alți străini, pe plantațiile agricole din Portugalia, de o rețea mixtă, formată din traficanți români și portughezi.

Românii erau racolați, cu promisiunea unei vieți mai bune, și erau duși în sudul Portugaliei, unde le erau confiscate telefoanele, documentele și banii. Apoi erau puși să muncească în condiții de sclavie, pe terenurile agricole. Până acum, 35 de români și portughezi au fost arestați.

Luciana este româncă și locuiește în Portugalia de 17 ani, unde muncește alături de soțul ei în regiunea Alentejo. Poliția Judiciară a intrat în casa lor la ora 4 dimineața, ca să îl aresteze pe bărbat. Potrivit autorităților de acolo, acesta ar fi racolat câteva sute de români care ajungeau să muncească pe câmp în condiții de sclavie.

Luciana: Nu au sunat și nu au bătut. Au rupt ușa direct.

Reporter: Ce lucrează soțul dumneavoastră?

Citește și
qatar
Care sunt principalele controverse care au apărut în jurul campionatului mondial de fotbal din Qatar

Luciana: Lucrează pe câmp.

Reporter: Ce culege?

Luciana: Lucrează la vie, în livada de măslini.

Reporter: Mereu aici?

Luciana: Da.

Reporter: Nu angajați și alți muncitori să vină aici?

Luciana: Nu, nu.

400 de polițiști portughezi au participat la perchezițiile de amploare derulate în provincia Beja, din sudul Portugaliei. Numai într-o casă au găsit peste 30 de imigranți care locuiau în condiții improprii.

Sonia, martor: „Am văzut dubele la ușă. Știu că aici locuiesc români și moldoveni. Am încercat să bat la ușă, pentru că acolo locuiește și prietena mea, dar mi s-a spus că nu pot intra”.

Până acum, 35 de suspecți au fost arestați de poliție. Indivizii sunt bănuiți că ar fi racolat cu promisiuni false sute de români, moldoveni, indieni, pakistanezi sau senegalezi. Le confiscau actele, banii, telefoanele și îi puneau să muncească fără salariu ori vreun contract.

Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt al Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane: „Vorbim despre încălcarea gravă a drepturilor omului, de confiscarea actelor și prin asta îl anonimizezi pe acel om, îl faci ca, fiind într-o țară străină să nu poată apela la autorități. De îndată ce vom fi notificați de autoritățile portugheze vom căuta cele mai bune soluții pentru menținerea lor în siguranță și reintegrarea acelor persoane. Ne vom implica în repatrierea acestora, apoi în conducerea lor fie către domiciliu sau către un loc sigur, pentru că dacă vorbim de faptul ca victima e din același loc cu traficantul nu cea bună idee să fie adusă la domiciliu. Au fost exploatați acei oameni nu au avut acces la medicamente”.

Elisabeta Necker este președinta unei asociații care se ocupă de bunăstarea românilor din Algarve. Ne spune că primul semnal de alarmă că oferta de muncă este falsă ar fi salariul prea mare promis inițial de angajator.

Elisabeta Necker, consilier la Comisia Națională pentru Migrații din Portugalia: „Deci oferta minim de 1400 de euro, când salariul minim e 705 euro. Imposibil, cei care cred în aceste anunturi sunt foarte naivi. Cei care îi aduc pe ai noștri sunt români și îi aduc din sate, unde cei care caută serviciu nu își dau seama care este un anunț adevărat, pe un site adevarat. Lucrează între 10 și 12 ore și primesc bani cât să supraviețuiască și de locuit ori locuiesc în case unde sunt zeci de persoane la un loc, ori în barăci, containere”.

Înainte să plecați la muncă în străinătate, e bine să vă luați anumite măsuri de siguranță. În primul rând contractul de muncă pe care îl semnați trebuie să fie obligatoriu în limba română. Apoi, când decideți să plecați faceți mai multe copii ale actelor de identitate pe care să le puneți într-un loc secret. Stabiliți înainte de plecare o parolă de siguranță știută și de familie prin care să îi avertizați pe cei dragi dacă sunteți în pericol. Iar dacă puteți sunați imediat la 112 sau la numărul de telefon pus la dispoziție gratuit de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, care poate fi apelat și din străinătate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult