Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de rezerviști din țară au fost mobilizați. Armele, mânuite cu stângăcie, iar condiția fizică a lăsat de dorit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de rezerviști din județele Vrancea și Vaslui au fost chemați zilele acestea la cel mai mare exercițiu de mobilizare din ultimii ani.

Au primit uniforme, armament de infanterie și au făcut trageri cu muniție reală. Cum unii dintre ei au făcut armata acum 20-30 de ani, au mânuit armele cu stângăcie. Pe alții i-a dezavantajat condiția fizică.

Instrucția a început la prima oră, în poligonul Bogza din județul Vrancea. Unii dintre rezerviști și-au amintit mersul în marș, alții nu. După atâta timp, poziția militărească, dreaptă, e dificilă pentru mulți. I-a incomodat și echipamentul pe unii, chiar arma, mai ales că nici condiția fizică nu mai e, în multe cazuri, la fel de bună ca în urmă cu câteva decenii.

Totuși, cei mai mulți consideră că s-au descurcat onorabil.

Rezerviștii, secondați de militari

Rezervist: A fost prima imobilizare a mea, la 30 de ani de când am făcut armata. Tragerea a fost foarte bunișoară, cred, sper.

Citește și
protest
„Suntem sclavii incompetenţei voastre!”. Protest al polițiștilor și al militarilor rezerviști în București

Reporter: În caz de un conflict ați fi pregătit?

Rezervist: Un pic de teamă e. Am îmbătrânit, vârsta.

La trageri, rezerviștii au fost secondați de militari.

Apoi au asistat la punerea în scenă a unei misiuni de neutralizare a unui punct inamic.

Neculai Șerban, comandant centru zonal Vrancea: „Exercițiul de astăzi este comprimat în ideea de a valida dacă activitățile noastre, atât ale centrelor militare de a identifica, selecționa rezerviștii, cât și unitățile miltiare de a-i primi, de a-i echipa și a face o perioadă de instruire de o zi”.

Daniel Condruz, comandat garnizoana Focșani: „Este doar o reîmprospătare a cunoștințelor și o exersare a deprinderilor”.

În fiecare an au loc chiar și patru astfel de exerciții, în câte două județe odată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult