Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surse: Cristian Rizea va executa pedeapsa în regim închis. Când poate fi eliberat condiționat fostul deputat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cristian Rizea, unul dintre cei mai căutați politicieni condamnați definitiv pentru corupție, a ajuns, în noaptea de jos spre vineri, într-o închisoare din țară, dupa ce vreme de 6 ani a fost urmărit internațional.

Fostul deputat fugise la Chișinău și spera că nu va fi extrădat. A fost însă declarat indezirabil în Moldova, din rațiuni de securitate și ordine publică, așa că a fost trimis cu forța acasă, unde are de executat o pedeapsa de 4 ani și 8 luni de închisoare.

Cristian Rizea a fost adus la frontieră în mare taină. Cu câteva ore mai devreme, ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație de la Chișinău au descins în locuința fostului deputat și l-au informat oficial că a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Moldovei. În consecință, a fost expulzat în România.

Declararea drept persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin despre care există indicii temeinice că desfăşoară activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

Alertată, Poliția de Frontieră l-a preluat pe Rizea din Vamă, iar fostul politician, pe numele căruia există un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost dus sub escortă la cel mai apropiat penitenciar, cel de la Vaslui.

Citește și
Cristian Rizea
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova, nu va primi acolo azil politic

Odată ce a pășit în Penitenciarul de la Vaslui, Cristian Rizea a intrat într-o perioadă de carantină ce va dura 21 de zile, iar, în acest răstimp, fostul deputat va afla secretele sistemului penienciar românesc, dar va fi și evaluat medical și educațional.

După cele trei săptămâni, Rizea va afla și regimul în care va trebui să își ispăsească pedeapsa de 4 ani și 8 luni, iar potrivit unor surse oficiale, acest regim va fi unul închis.

Rizea a fost condamnat definitiv de instanța supremă în 2017, la 4 ani și 8 luni pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Procurorii DNA l-au acuzat că în 2009 a primit 300.000 de euro de la un om de afaceri american de origine română, ca să îl ajute să pună mâna pe o vilă impresionantă a RAPPS de pe șoseaua Kiseleff și să incheie favorabil un conflict cu Primăria Chiajna.

Fostul deputat a scăpat atunci de arestare prin grija colegilor din parlament impresionați de dorința lui de a adopta un copil, dar a fost obligat de procurorii anticorupție să plătească o cauțiune de un milion și jumătate de lei.

Cristian Rizea a pierdut cetățenia Republicii Moldova

Simțind iminenta condamnare, Rizea a fugit la Cișinău, unde a obținut vremelnic cetățenia Republicii Moldova. A pierdut-o însă în momentul în care autoritățile de la Chișinău au aflat că este condamnat în România. A fost acuzat și de fals în declarații.

Cristian Rizea își poate îndrepta, de acum, atenția și în afara închisorii, spre instanțele de judecată. Fostul deputat va încerca să îî convingă pe judecătorii români să îi recunoască perioada petrecută în arest preventiv la Chișinău ca parte importană din pedeapsa pe care a primit-o definitiv.

El se poate gândi și la o posibilă liberare condiționată, însă nu poate ieși mai devreme de doi ani și jumătate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult