Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Superstițiile românilor de Revelion. Ce pățești dacă mănânci pui de Anul Nou

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai puțin de 20% dintre români admit că sunt superstiţioşi, dar când scriu meniul de Revelion, aproape toți pregătesc pește. Motivul? Potrivit credinţei populare vor să meargă înainte în anul ce vine, asemeni peştilor care înoată în ape repezi de munte.

Fideli acestei povești, mulţi au dat năvală, luni, în pieţe sau chiar la păstrăvarii.

La păstrăvăria Direcţiei Silvice Gorj din Tismana, oamenii au stat la coadă. Clienţii şi-au putut alege peştele direct din bazin şi au dat pentru un kilogram 21 de lei.

Cumpărător: "În fiecare an iau de aici. E bun şi preţul."

Cumpărător: "Păstrăv, să fie proaspăt, de la mama lor de aici."

Faţă de restul anului, vânzările au fost de zece ori mai mari. În această perioadă s-au dat câte două tone de peşte pe zi.

Reporter: Se vinde repede? Cristi Duicu, reprezentant păstrăvărie: Foarte repede. Nici nu ajunge maşina acolo că întoarce înapoi şi e gata.

Citește și
Mesaje de Anul Nou și SMS-uri de Anul Nou
Mesaje și felicitări de Anul Nou. Cele mai frumoase urări de Revelion

 Cumpărător: "Este bine să mănânci peşte în noaptea de Revelion, pentru că o să înoţi ca peştele, nu stai ca porcul."

Cumpărător: "Pe masa de Revelion dacă e peşte, e noroc pentru anul viitor în toate."

În schimb, în Constanța, peştele prins din Marea Neagră a fost o rararite în galantare. Cei mai mulţi au cumpărat crap. Bărbat: "Cotlet de crap şi novac, pentru masa de Revelion. Probabil o să îl gătesc la cuptor, cu multă lămâie."

Femeie: "Noi am vrea să-l pregătim pe grătar. Se mai pregăteşte şi plachie şi saramură de peşte."

Bărbat: "Masa de Revelion trebuie să conţină neapărat peste şi să nu conţină pui. Dacă mănânci pui în noaptea de Revelion, apoi o să dansezi cum cântă găina."

Pentru cei cu un buget mai mic şi carasul a fost o variantă. Costă doar 12 lei kilogramul.

Ecaterina Coman, vânzătoare: "În general se caută peştele românesc. Îi ducem dorul. E din ce în ce mai puţin pentru că nu sunt pescari să-l pescuiască. Cel mai bine se vinde păstrăvul, se vând cotletele de novac, cotletele de crap, fileurile de novac, crapul se vinde foarte bine, mai mult cel sălbatic."

Nutriţioniştii le recomanda celor care ţin la silueta, să pregătească peştele la cuptor sau pe grătar şi pe cât posibil să evite să îl prăjească.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult