Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Supărați că Bucureștiul a arătat ca sub asediu: ”Armuri ca la război. Merg ca nişte fantome”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dincolo de momentele emoţionante de la Palatul Parlamentului şi de solidaritatea de care au dat dovadă oamenii, câteva episoade violente au generat verificări interne în Jandarmenia Romană.

Un jandarm a fost filmat în timp ce îi lovea cu sete pe participanţii la protest. Respectivul a fost identificat şi urmează să stabilească dacă va fi sancţionat pentru atitudinea nepotrivită.

Imaginile în care un jandarm din dispozitiv loveşte cu furie în stânga şi în dreapta au creat un val de indignare. Sub ploaia de lovituri ajunge inclusiv un bărbat în vârstă. Câteva momente mai târziu, jurnaliştii de la Asociated Press au surprins un altul ţinându-şi mâna pe obrazul lovit.

Pe lângă comportamentul violent al acestui jandarm este contestabilă şi decizia superiorilor săi, care au dat ordin ca protestatarii să fie ţinuţi cu forţa după gardurile metalice.

Deşi numărul oamenilor creştea de la un minut la altul şi era evident că nu mai au loc jandarmii i-au împins cu putere şi au încercat să menţină perimetrul.

Citește și
proteste bucuresti, capitala, marsul sperantei, miting, legile justitiei, anticoruptie, reactie protestatari,
Mesajele protestatarilor: ”Nu mai reprezentăm nimic pentru ţara asta, suntem buni doar în preajma alegerilor!”

Scenele violente care au marcat începutul protestului de aseară au devenit virale pe paginile de socializare. Inclusiv poliţistul Marian Godină a remarcat pe Facebook ca jandarmul violent nu este la primul episod de acest fel. Tot el i-a împins brutal pe jurnalişti în fața DNA pentru a-l proteja la intrare pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Un alt incident nedorit a avut loc în subteran la Universitate. Un cordon de jandarmi a blocat ieşirea oamenilor pe scările care duceau în zona fântânii. Argumentul lor a fost ca la suprafaţă era deja pericol de busculadă. Acest pericol era creat însă tot de decizia autorităţilor de a-i ţine pe oameni pe trotuar după garduri. Sute de persoane au rămas o jumătate de oră în pasaj iar situaţia a devenit tensionată.

Oamenii au putut să iasă la aer abia în momentul în care cei de la suprafaţă au rupt cordoanele jandarmilor şi au ocupat stradă.

Faptul că Bucureștiul a arătat sâmbătă seară ca un oraş sub asediu i-a înfuriat pe participanţii la marş. Peste tot erau jandarmi şi poliţişti în uniformă, ori în civil.

În capitală au fost chemaţi jandarmi din Constanța, Braşov şi Craiova iar cei din judeţele limitrofe erau gata să intervină. Sute de oameni au fost legitimaţi ori perechezitionati, unii dintre ei în momentul în care au coborât din tren, în Gara de Nord. În schimb nu la fel de numeroase au fost echipajele de prim ajutor. S-a văzut asta în clipa în care unei tinere i s-a făcut rău.

Protestatar: "Bine că sunt un milion de jandarmi, dar nu găsim o ambulanţă. Ne plimbăm cu ea în braţe de 20 de minute."

Protestatar:"Sunt supărat pentru că intră la intimidare în oameni, sunt îmbrăcaţi în armuri ca la război! Ce e aici e război? Merg ca nişte fantome, extrag oameni din mulţime şi pleacă. Ce e aici?”

Reprezantantii jandarmeriei au încercat să vină cu explicaţii.

"Reacţia colegului meu a fost cu siguranţă determinată de modul de manifestare al persoanelor aflate în faţa acestuia. Avea obligaţia el acolo şi era legitimat cu această obligaţie să asigure acel dispozitiv de ordine publică, să ţină acea cale rutieră liberă. Pe de altă parte, cei care au exercitat acele violenţe asupra colegului nostru şi-au asumat o anumită reacţie din partea forţelor de ordine, în momentul în care nu s-au mai manifestat într-un mod paşnic şi civilizat şi au forţat blocarea circulaţiei în centrul Capitalei", a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

"Suntem o instituţie serioasă care şi-a asumat de fiecare dată orice fel de derapaj, orice fel de greşeală a oamenilor noştri. (...) Instituţia analizează cu cea mai mare seriozitate acele imagini, le punem în context (...) şi nu ne stă în caracter şi nu vom face vreun pas înapoi. Recunoaştem dacă vor fi greşeli, însă acest lucru nu trebuie făcut sub presiunea momentului, trebuie urmaţi nişte paşi procedurali, urmând ca în urma verificărilor şi a analizei să se tragă şi o concluzie", a subliniat acesta.

Tot sâmbătă seară au fost confiscate mai multe arme albe de la membrii galeriilor de fotbal care se amestecaseră în mulţime. Fanii echipelor bucureştene au fost cei care au provocat incidentele violente şi iarna trecută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult