Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce nu vor unele magazine să plătească garanția de 50 de bani pentru PET-uri. Ce trebuie să faci dacă nu ți se returnează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Magazinele care refuză să participe la Sistemul de Garanție Returnare vor fi amendate cu zeci de mii de lei. Anunțul a fost facut chiar de ministrul Mediului.

Până acum, s-au inscris 70.000 de comercianți, dintre cei aproximativ 80.000, însă doar jumătate dintre acestia, au semnat si contractul cu RetuRO, iar acum ridică ambalajele, de la clienți. Cele mai mari probleme, sunt prin sate, unde comercianții acuză, lipsa de comunicare cu responsabilii de la mediu.

În localitatea Lipov, din Dolj, cei care vor să returneze ambalajele se lovesc de refuzul vânzătorilor. Unii se plang că nu au spațiu de depozitare, alții spun că pur și simplu nu știu ce să facă mai departe cu ele.

Reporter: V-ați înscris în program?

Marin Văduva, proprietar magazin: "Nu. Nu a venit nimeni".

Citește și
returo
RetuRO a pus la dispoziţia comercianţilor o aplicaţie pentru gestionarea rapidă şi eficientă a ambalajelor SGR

Reporter: Nu a venit nimeni sa vă explice cum trebuie sa vă înscrieți în program și cum sa intrați în legalitate?

Marin Văduva, proprietar magazin: "Nu".

La alții este doar încăpățânare.

Conform legii, comercianții înscriși în Sistem sunt obligați să preia toate ambalajele SGR returnate de consumatori sau de utilizatorii finali și să restituie pe loc valoarea garanției. Altfel riscă amenzi intre 8.000 și 16.000 de lei. Cei cărora li se refuză plata garan'iei pot sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: "Din informațiile pe care le am în acest moment, au fost aplicate amenzi. Nu pot să accept că 7 luni de zile un magazin nu a găsit timp suficient să se înregistreze în sistem problema cea mai importantă este atunci când chiar și un magazin înregistrat refuză să plătească garanția consumatorului".

Tot legea obligă magazinele să indice valoarea garanției distinct de prețul produsului, atât la raft, cât și pe bon. În caz contrar, sancțiunea poate fi între 16.000 și 30.000 de lei. Din cei aproximativ 80.000 de comercianți, în jur de 70.000 s-au înscris în sistem. Însă doar jumătate dintre ei au semnat și contractul final.

Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii de Mediu: "Neînscrierea comercianților în programul de Garanție Returnare sau înscrierea și nesemnarea contractului, aspecte cu care ne confruntăm acum, comportă o sancțiune contravențională de la 20.000 la 40.000. Garda de Mediu încă de la începutul anului a avut mai multe controale".

Obligații au și producătorii de băuturi, care se pot trezi cu sancțiuni între 30.000 și 50.000 de lei dacă nu marchează ambalajele ori daca nu țin evidența numărului de ambalaje puse pe piață în funcție de material, greutate și volum.

Până acum, în cele șase luni de când a fost lansat programul, 530 de milioane de ambalaje au fost returnate și au mers la reciclare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult