Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul plătește din 2024 câte 3.000 de euro pentru fertilizare in vitro. Diferența o suportă familiile

Your browser doesn't support HTML5 video.

20.000 de cupluri care n-au putut avea un copil pe cale naturală vor primi, anul viitor, câte trei mii de euro, prin programul național de fertilizare în vitro.

E un ajutor prețios, spun specialiștii, chiar dacă beneficiarii vor fi nevoiți să acopere diferența, până la 5.000 de euro, cât costă o procedură. În cel puțin jumătate din cazurile de infertilitate, cauza este la domni. De vină sunt cel mai adesea sedentarismul, hrana nesănătoasă, dar mai ales lenjeria intimă strâmtă ori pantalonii mulați.

Obiceiurile și moda au scăzut vizibil, în ultimele două decenii, fertilitatea românilor. Obezitatea, consumul de alcool și fumatul fac ceasul biologic să sune greu... sau deloc. Însă dușmanul ascuns la bărbați e îmbrăcămintea nepotrivită. Prima recomandare a medicilor specialiști în sterilitate e să dea libertate apararatului reproductiv.

Mădălina Popescu, medic ginecolog: „O lenjerie prea strâmtă, statul prea mult în mașină pot duce la supraîncălzirea testiculelor, influențează în mod negativ calitatea materialului genetic masculin. Trebuie să acordăm atenția cuvenită anatomiei. Testiculele trebuie să fie la o anumită temperatură, așa trebuie să și rămână.”

Au nevoie de 2 grade în minus față de restul corpului. Dacă schimbarea stilului de viață nu dă rezultate, partenerii au nevoie de ajutor medical, ca să devină părinţi.

Citește și
Madeline Kaklikos
Un caz la 50 de milioane. O femeie cu două utere a devenit mamă de gemeni, deși copiii au fost concepuți prin metode diferite

Monica Francisc: „Ne-am chinuit 9 ani până să-l avem pe Mihnea. Am încercat, am tot sperat, te gândești că e șansa aia de 0,1%, dar nu s-a mai putut fără fertilizare.”

Un băiețel de 5 ani și încă unul, care se naște în iunie, au întregit visul unei familii din Ilfov.

Bugetul programului național de fertilizare in vitro pentru anul viitor crește de la 30 la 60 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă că 20.000 de cupluri infertile vor primi câte 3.000 de euro, pentru proceduri de reproducere asistată. Statistic, 35% dintre proceduri reușesc, așadar natalitatea va spori cu 7.000 de bebeluși. În aceste incubatoare stau o parte dintre embrionii obținuți prin programul de anul acesta, în aceleași condiții de umiditate, temperatură și PH ca în uter. Iar aici, unul e gata să fie implantat.

Condiția programului e ca partenerii să acopere cheltuielile suplimentare, care diferă în funcție de complexitatea cazului.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist infertilitate: „Un număr foarte mare până acum dădeau înapoi, pentru că nu aveau bani să suporte asemenea cheltuieli. Poate să găsească 2.000 de euro, dar 5.500, prețul era destul de mare.”

Infertilitatea este o boală costisitoare. Un ONG înființat de mama unei fetițe obținute prin FIV dăruiește anual 15 proceduri de fertilizare, chiar în ajun de Crăciun. Tocmai a venit pe lume bebelușul numărul 54, din sarcini obținute cu proceduri-cadou.

Nicole Brunel, președinte ONG: „Bugetul oferit de asociația noastră de voluntari este de peste 550.000 de euro. Există o singură condiție pusă de clinici, ca vârsta femeii să fie sub 37 de ani.”

Înscrierea la loteria fertilizărilor in vitro, creată de asociație, este deschisă doar până duminică. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult