Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul a pus sechestru pe criptomonedele unui escroc. Cât valorează banii virtuali

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe lângă case, mașini și alte bunuri de lux, statul român a pus poprire și pe 22 de milioane de criptomonede, ca urmare a unei acțiuni DIICOT.  

Banii virtuali valorează în acest moment doar 300.000 de euro și aparțin unor indivizi acuzați că au înșelat sute de oameni. Le spuneau că vor obține sume fabuloase dacă tranzacționează pe piața cripto. Ar fi obținut astfel 4,7 milioane de dolari.

Statul român deține acum și 22 de milioane de criptomonede HUMANS HEART, dupa ce procurorii DIICOT Ploiești au pus poprire pe ele.

Monedele virtuale au aparținut unor indivizi acuzați că au înșelat peste 240 de de firme si persoane fizice, după ce le convingeau să investească sume importante în criptomonede, cu promisiunea unor câștiguri fabuloase. În total, 13 indivizi sunt cercetați în acest dosar.

Liderul grupării a creat impresia că este un om de afaceri de succes. În realitate, el a mai fost implicat într-un dosar penal și în 2016. Atunci s-a dat drept broker pe piața de capital și ar fi înșelat cel puțin 19 persoane. Prejudiciul total a fost atunci estimat la 1 milion de euro.

Citește și
Ferrari
Ferrari a început să accepte plata în criptomonede a maşinilor în urma solicitărilor clienţilor săi bogaţi

Acum, ca să fie mai convingător, a creat un site fals, unde fiecare client vedea cum "evoluează" investiția sa.

Maria Magdalena Rădulescu, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova: "Criptomonedele transferate de părțile vătămate ar fi fost convertite de membrii grupului infracțional organizat în dolari, mare parte din aceste sume fiind (...) cheltuite în interes personal".

Liderul grupării infracționale se află acum sub control judiciar

Criptomonedele sechestrate de stat valoarează în acest moment 300.000 de euro. Dar cum monedele electronice sunt extrem de volatile, valoarea lor poate să crească sau să scadă de la o zi la alta.

Pe acest grafic se vede foarte bine cât de nesigură este criptomoneda pe care o are statul român în portofelul electronic. În ianuarie a înregistrat un vârf, apoi, peste vară, valoarea a scăzut dramatic. Acum este din nou pe un trend ascendent.

Cătălin Anghel, analist cyber security: "Dacă nu se mișcă statul foarte repede să transforme, să moneteze acești bani în bani reali, pot să rămână cu de 10 ori mai puțină sumă sau chiar deloc. 300.00 erau, acum sunt deja 295.000 și așa cum vedem aceasta este evoluția monedei, iar pe ultimele 7 zile au fost și scăderi foarte mari, e o fluctuație, ca la orice bursă".

Liderul grupării a stat în arest din vară până în octombrie, iar acum e cercetat sub control judiciar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult