Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Spitalele, obligate să creeze saloane în care să fie izolați și tratați pacienții cu infecții nosocomiale. Ce amenzi riscă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Parlamentul a modificat legea privind prevenirea infecțiilor nosocomiale din spitale, centre rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități.

Au fost stabilite amenzi pentru doctori, dar și pentru unitățile sanitare care nu testează sau nu raportează corect infecțiile, asociate actului medical. Nosocomialele sunt acele infecții pe care un pacient le poate dezvolta pe parcursul spitalizării. Duma s-a infectat cu o bacterie intraspitalicească în urmă cu aproape 3 ani, pe când era pacientă a Spitalului Județean din Arad. Tot atât a durat și procesul în urma căruia femeia a câștigat în instanță despăgubiri de 30 de mii de euro.

Deși raportarea infecțiilor nosocomiale a ajuns, conform Ministerului Sănătății, de la 0.2% la 3%, România rămâne mult sub media europeană. Tocmai de aceea autoritățile au modificat legea. Conform documentului, spitalele și centrele medico-sociale și de îngrijiri paliative au la dispoziție 2 ani pentru a organiza saloane în care să fie izolați și tratați pacienții infectați cu bacterii multirezistente și clostridium dificile.

Pe de altă parte, reprezentanții ministerului spun însă că acolo unde nu există această posibilitate, pacientul poate fi mutat într-un colț al salonului, dar se vor lua măsuri speciale: in jurul patului vor fi puse covorașe cu dezinfectant, personalul - indiferent ca vorbim de medic, asistenta sau infirmiera - va folosi echipament de unică folosință când va consulta bolnavul infectat și se va dezinfecta imediat după. Totodată se va folosi o perdea care să separe pacientul de restul oamenilor din salon. Pentru nerespectarea acestui lucru amenda este între 5.000 și 10.000 de lei și va fi plătită de persoana fizică responsabilă, șeful de secție sau managerul de spital. Suma poate fi împărțită între aceste persoane dacă ancheta stabilește că o culpă comună. Tot cu atât va fi amendat și personalul medical care nu testează pacienții. Decizia va fi luată în urma controalelor făcute de direcția de sanatate publica prin inspecția sanitară.

Citește și
medicamente
Un brancardier a fost prins când fura dintr-un spital din Arad medicamente şi materiale medicale. A fost deschisă o anchetă

În cazul în care un bolnav depistat cu infecție nosocomială va fi transferat într-un alt spital, trebuie anunțată echipa medicală care îl va prelua. În toate instituțiile în care sunt pacienți cel puțin 1% din bugetul anual trebuie alocat pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor intraspitalicești. Unitățile care nu asigură toate condițiile vor plăti între 10.000 si 15.000 de lei amendă.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult