Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație revoltătoare în Bistrița. Oamenii nu au unde să-și îngroape rudele, pentru că cimitirul nou nu are căi de acces

Your browser doesn't support HTML5 video.

Situație absurdă în Bistrița, unde abia se mai găsesc locuri de veci. În timp ce localnicii se plâng că nu mai au unde să își îngroape rudele decedate, un cimitir nou, amenajat de primărie, este nefolosit de mai bine de cinci ani.

Autoritățile spun că, după racordarea la utilități și asfaltare, și-au dat seama că locul nu are o cale de acces.

În ultimele luni, toți cei care au avut nevoie de un loc de veci în Bistrița au întâmpinat mari dificultăți. Cimitirul vechi este ocupat, iar administratorii au început să facă și compromisuri: lasă oamenii să își îngroape rudele pe alei. Așa se face că unii dintre cei care merg să depună o floare sau să aprindă o lumânare la cineva drag, îngropat acolo, sunt nevoiți să calce pe morminte.

Alexandru Vidican, protopop la Protopopiatul Bistrița: "Cel care are mortul pe masă e tare dificil. În 3 zile trebuie să îl îngropam sau a doua zi, dacă sunt morți de Covid. Unde să îl înmormântam? Unde mai găsim un loc? Este penibil și dureros."

O soluție ar fi cimitirele mai mici, din cartiere îndepărtate, însă și acolo e greu de găsit un loc.

Citește și
inundatii
Cadavrele din cimitire, luate de viituri, după inundațiile catastrofale din Italia și Franța

Maria Suciu, localnică: "Să te ia să te ducă nu știu unde. Așa au făcut, așa e organizarea, destul de rău, măcar aici să avem locuri. E foarte greu să mergi din Bistrița până în Unirea."

Localnic: "Doamne, iartă-mă, că în fiecare zi mor oameni și pe fiecare să îi iei, să îi duci în altă parte. Până acum și aici au fost, dar acum gata, s-a închis tot. Cuscru l-am înmormântat acolo, nu aici, că nu am avut loc."

Pentru a mări cimitirul, încă din 2011 primăria Bistrița a achiziționat 2 hectare de teren, și în 2016 locul a fost racordat la utilități. S-au asfaltat aleile și s-a construit un mic sediu administrativ.

Însă, după investițiile de peste un milion de lei, oficialii au descoperit că terenul nu poate fi folosit, pentru că nu are o cale de acces.

Alexandra Rus: "Oamenii au înlăturat o parte din grilajul acestui gard și în acest moment aceasta este singura cale de acces în noul cimitir. În această situație, cele peste 1400 de locuri de veci zac nefolosite."

Reprezentanții primăriei nu au dorit să comenteze situația, însă au transmis că doi agenți economici au cedat teren pentru amenajarea unei cai de acces și că, în curând, vor rezolva problema.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult