Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație disperată pentru studenți, după ce chiriile s-au scumpit tot mai mult: „Ar fi focar căminul”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza sanitară, care a bulversat lucrurile, inclusiv în sistemul universitar, scumpește mai nou și chiriile.

În orașele în care studenții sunt așteptați fizic la cursuri, proprietarii de garsoniere și apartamente cer anul acesta bani în plus. Știu că din cauza măsurilor sanitare stricte foarte puțini tineri vor mai prinde un loc în cămin, așa că profită de situație.

În mod normal, cea mai mare universitate din Cluj-Napoca, Babeș-Bolyai asigură peste 6.000 de locuri în cămin. Acum însă sunt disponibile doar 2000.

Laura Irimieș, purtător de cuvânt UBB Cluj-Napoca: „Doar în camerele cu două paturi și baie proprie. Asta înseamnă aproximativ o treime din locurile de cazare pe care le aveam."

Studenții vor primi un loc în cămin în funcție de media obținută. În aceste condiții cei care rămân pe dinafară vor fi nevoiți să închirieze un apartament, însă vor constata că proprietarii vor bani în plus față de anul trecut.

Citește și
chirii
Tot mai mulți studenți renunță la chirii şi se întorc acasă. De ce nu lasă proprietarii din preţ

Giorgio Goie, agent imobiliar: „Un procentaj de 66 la sută dintre proprietari au mărit prețurile cu o medie de 20 - 30 de euro, iar ceilalți de 33 la sută au menținut prețul, dar nu vor să negocieze deloc."

Deocamdată, cei din conducerea Universității Babeș-Bolyai urmează să stabilească săptămâna aceasta cum se vor desfășura cursurile: în clasă, online sau în sistem hibrid.

Și în Iași numai jumătate din cele 8.000 de locuri de cazare din căminele Universității Tehnice "Gh. Asachi" vor fi ocupate începând cu 1 octombrie. Adrian este student în anul 3 și e nevoit să se mute. Student: „Din Chișinău vin și am venit să îmi iau lucrurile.” Ștefan împarte deja un apartament cu două camere cu un coleg de facultate. Dă pe chirie de trei ori mai mult decât pe o cameră la cămin, dar nu se plânge.

Student: „E 900 lei pe lună, stau cu încă un prieten și e fifty-fifty. Ar fi focar căminul. Studenții, știți cum sunt, se duc pe la alții prin camere, se plimbă, mai stau la o vorbă."

Agenții imobiliari spun că cererea de pe piața chiriilor a crescut odată cu anunțul că universitățile își redeschid porțile. Și nu exclud o creștere a prețului cu 10 procente. Constantin Apostoaie, prof. de economie UAIC Iași: „Primul șoc va fi în sensul creșterii prețurilor, urmând ca ulterior, la finalul lui octombrie, mijlocul lui noiembrie, să se stabilizeze piața și vedem ce rezervă viitorul." Iașiul are peste 13.000 de studenți.

În Timișoara, în schimb, mai multe universități încep cursurile doar online, așa că cei mai mulți dintre studenți vor rămâne acasă.

Alexandru Apostu, director companie de imobiliare: „În prezent, mergem în linie dreaptă. Nu am observat mari modificări la prețuri, doar o mică scădere a clienților." În facultățile din Timișoara care încep totuși cursurile fizic studenții vor fi distribuiți alternativ.

În prezent, harta chiriilor arată că prețurile minime pornesc de la 140 de euro în Timișoara, 150 de euro în Constanța și Iași și ajung la 170 de euro în Brașov, respectiv 200 de euro în Cluj și București.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult