Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație critică la Institutul Marius Nasta din Capitală. Au fost aduse 40 de butelii de oxigen: ”Suntem copleșiți”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Institutul Marius Nasta din Capitală a cerut pe lângă sursa de oxigen a spitalului și câte 40 de butelii de câte 60 de litri fiecare, pe zi.

Sunt și 30 de concentratoare în secțiile Covid. Ar fi însă nevoie de mai mult.

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: ”Primul răspuns a fost că nu ne pot crește capacitatea de livrare și e răspunsul pe care l-am primit de la toate firmele de furnizare, apoi am găsit o soluție cu buteliile mai mari greu de manevrat.''

Pe lângă consumul uriaș de oxigen din secțiile de terapie intensivă este nevoie urgentă și în saloanele în care sunt tratați pacienții ieșiți din boală, dar care au rămas cu sechele grave.

Acești oameni, care deși nu mai sunt contagioși, se agață și în această clipă de viață cu ultimele puteri. Zilnic sunt vizitați de familie, doi dintre ei de copii, un altul, de soție. Plămânii le sunt afectați în proporție de peste 90 la sută, iar fără oxigen nu ar trăi nici cinci minute, tocmai de aceea aici au fost instalate butelii, care una are 60 de litri și ar trebui să ajungă 24 de ore, dar abia rezistă două ore.

Citește și
spital slobozia
Situație critică la spitalul din Slobozia, toale locurile ATI sunt ocupate. Morga este plină

Genoveva Cadar, șef secția ATI Institutul Marius Nasta: ”E dramatică, suntem copleșiți și mult depășiți. Este prima dată când avem astfel de butelii. Abia ieri le-am văzut și eu prima dată în spital. Ar fi nevoie de foarte multe, pentru că pur și simplu nu mai sunt în depozite, producătorii nu mai au, nu fac față cererii și nu pot aduce.”

Spitalele sunt alimentate zilnic. Buteliile de mari dimensiuni se transportă și se umplu noaptea, pentru că pericolul este uriaș. În tot acest timp pompierii veghează.

Aceasta este sursa de viață a Institutului Marius Nasta din Capitală. Clipă de clipă 200 de bolnavi Covid primesc oxigen de aici. E o butelie de 4.000 de litri, se golește zilnic și e umplută la loc, însă nevoia e și mai mare.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean din Timișoara: ''Acel oxigen ajunge prin țevi speciale și ajunge la pacienți prin conducte, prize de oxigen și concentratoare. Având furnizorul de oxigen în oraș se fac transporturi regulate."

La Spitalul Județean din Timișoara s-a instalat un astfel de stocator pentru a putea avea oxigen constant la toate cele 1.200 de paturi.

În schimb, la spitalul din Arad nu se mai fac internări, pentru că nu mai există oxigen, s-a ajuns la limita maximă de consum.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult