Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situația școlilor și grădinițelor din București în pericol de prăbușire la cutremur. Câte au fost reconsolidate ori dărâmate

Your browser doesn't support HTML5 video.

La un cutremur major, două mii de clădiri din București s-ar putea prăbuși, estimează specialiștii. Iar printre ele se află școli şi grădiniție.

Nouă instituţii de învăţământ din Capitală sunt clasificate cu gradul 1 de risc seismic şi sunt în pericol de prăbuşire. Iar peste 50 - cu gradul 2. Responsabilitatea pentru aceste clădiri este a primăriilor de sector, care așteaptă acum fondurile din PNRR, pentru a le consolida.

Școala Gimnaziala nr.16 Neagoe Basarab din sectorul 3, construită în anii '70, ca multe alte şcoli din Bucureşti, urmează să fie demolată. Crăpăturile din pereţi le-au dat de gândit administratorilor, care au decis să mute elevii.

Robert Negoiță, primarul sectorului 3: „A fost făcută expertiza şi s-a decis că nu e sigură. Ar fi fost mult mai scump să o facem pe actuala, e o clădire veche nu e monument, mai bine facem una nouă şi bună din toate punctele de vedere”

Nu este însă singura școală care funcționa într-o clădire aflată în stare avansată de degradare. În acelaşi sector, din 2015 până acum,10 grădiniţe au fost reconsolidate şi modernizate. Alte 10 şcoli şi licee sunt în atenţia autorităţilor care însă nu ştiu când vor primi fonduri pentru lucrări .

Citește și
Nicusor Dan
Nicuşor Dan anunţă începerea programului de expertizare a 200 de clădiri cu risc seismic

Andreea Marinescu - corespondent PROTV: „În urmă cu aproximativ doi ani, elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu au aflat că vor fi relocati. Clădirea în care ei făceau cursuri a fost încadrată la clasa doi de risc seismic şi avea nevoie să fie reparată. După cum se vede, lucrările de consolidare nu au început nici până azi.”

Sectorul 4 a mutat peste 2.000 de elevi din clădirile cu risc seismic în alte spații. Opt grădiniţe şi licee sunt cu grad ridicat de prăbuşire în caz de cutremur major. Grădiniţa 101 dalmaţieni e în curs de demolare .

Regulile de urmat în caz de cutremur

Indiferent însă de gradul de risc în care este încadrată construcţia în care învaţa copiii, regulile de siguranță în cazul unui cutremur sunt aceleaşi.

Cpt Ioana Blănaru, ISU Bucureşti: „Trebuie să se pună sub bănci, profesorul deschide uşa la clasă iar evacuarea se face pe lângă un perete interior de rezistenta dacă căile de evacuare sunt sigure.”

La solicitarea Ştirilor ProTV privind planurile de consolidare ale şcolilor, primarii de sector au evitat să dea o dată limită pentru rezolvarea acestor probleme. Cei mai mulți spun că vor depune proiecte pe linia de finanțare pentru consolidări din Planul de Redresare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult