Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Simulare BAC 2019 la Română. Elev: ”Trebuie să aberezi la română, m-am descurcat”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mari emoţii, dar şi multe incertitudini pentru aproape 300.000 de liceeni de clasele a XI-a şi a XII-a, care au început luni sesiunea de simulări pentru Bacalaureat.

 

Prima probă, cea de limba şi literatura română, a inseamnat trei ore de test, în condiţii identice cu cele de la examenul maturităţii. În acest an, profesorii corectori lucrează, în premieră, sub coordonarea directă a comisiei care a elaborat subiectele. Aceeaşi comisie care a greşit, acum o săptămână, una dintre cerinţele de literatură pentru clasa a opta.

La 7:30, elevii aşteptau semnul să intre în curtea şcolii. La 8 dimineaţa, liceenii au fost primiţi în clase, iar camerele de supraveghere au fost pornite.

Teorectic, simulările au rolul de a vedea din timp nivelul viitorilor candidaţi la bac.

”Mi-a picat O scrisoare pierdută și un text la prima vedere. A fost destul de greu dar am aberat pe acolo și m-am descurcat. Trebuia să aberezi, la română așa este”, spune un licean.

VEZI AICI SUBIECTELE LA LIMBA ROMÂNĂ

Practic, simularea este, pentru Ministerul Educaţiei, ocazia de a face schimbari- unele, "din scurt", în regulamentul Bacalaureatului. Elevii de clasa a XI-a, de pildă, au fost anunţaţi doar o lună în urmă că vor da şi ei simularea, alături de colegii din anul terminal.

În plus, la probele obligatorii ale profilului vor avea, pentru prima dată, o treime dintre subiecte cu opţiuni multiple. Există printre profesori voci care susţin că introducerea grilelor e menită să crească artificial notele, în ideea că şansele de a nimeri răspunsul sunt mai mari decât la o rezolvare pas cu pas.

”Am încercat să ne acomodăm, doar că nu se spune prea mult despre această grilă, cum sunt subiectele”.

E drept, liceenii pot alege dacă notele de la simulare vor ajunge sau nu în catalog.

”Nouă ne-a zis că dacă sunt note mari putem să le trecem. Sper să fie notă mare.”

La simulările din această lună, Consiliul Naţional al Elevilor i-a chemat pe un elevi la un protest numit "foaia goală".

”A fost uşor, am rezolvat totul pe ciornă şi pe foaie am scris ce mă nemulţumeşte la sistemul de învăţământ.”

Reprezentaţii organizaţiei au anunţat că 30 de scoli din ţară s-au raliat mişcării şi au elevi şi profesori hotărâţi să boicoteze simbolic testul, la care participarea este totuşi obligatorie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult