Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șefa DSP Dolj, testată pozitiv cu coronavirus la 3 zile după ce a făcut a doua doză de vaccin anti-Covid

Șefa DSP Dolj, Valeria Andreescu, a fost testată pozitiv cu coronavirus, deși i-au fost administrate ambele doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer. În aceeași situație mai este și o altă angajată a instituției, scrie Gazeta de Sud.

Cele 2 au făcut rapelul în data de 26 ianuarie, iar pe data de 29 ianuarie au fost testate pozitiv cu coronavirus.

În prezent, cele două cadre medicale se află în izolare la domiciliu, iar starea lor de sănătate este una bună.

Ce spune Guvernul despre astfel de situații

 

La începutul lunii ianuarie, Guvernul român a venit cu precizări privind posibilele infectări cu noul tip de coronavirus la persoane care s-au vaccinat. Reacția Executivului a apărut după ce presa a relatat despre un caz din SUA în care un asistent medicale a fost depistat pozitiv cu SARS-CoV-2 la o săptămâna după administrarea primei doze a vaccinului Pfizer.

„Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară în perioada următoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eșec al vaccinării în general, al vaccinării cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer în particular”, a transmis Guvernul.

Citește și
Școală închisă
Posibil focar de infecție cu noua tulpină la o școală din București. DSP extinde ancheta

Autoritățile mai precizează că „efectul maxim” al vaccinului anti-Covid apare la 7 zile după rapel.

„În primul rând, după cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze (cazul care face obiectul știrii), întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun”, se mai arată pe vaccinare-covid.gov.ro/.

Astfel de cazuri pot să apară și atunci când, în momentul vaccinării, persoana respectivă este fie în perioada de incubație, fie deja infectată și aflată în fază asimptomatică.

„În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer este de 95%. Ceea ce înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala în ciuda vaccinării. Cu toate acestea, datele din studii arată că protecția față de formele severe este de aproape 100%”, mai transmite Guvernul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult